Оренда житла: ріелтори пішли на дно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оренда житла: ріелтори пішли на дно

Нерухомість
11637
Осінь не виправдала очікувань ріелторів - ринок оренди не ожив, і ставки не зросли. Тому їм доводиться створювати штучний ажіотаж. Повідомлення про зростання з'являються регулярно, але моніторинг пропозицій показує, що до стабілізації ситуації ще далеко, пише UGMK.info.
З початку осені орендодавці очікували різкого стрибка попиту на орендоване житло в Києві і почали сміливо піднімати ціни. Однак це змусило орендарів шукати більш економні варіанти житла. В результаті в столиці практично зникли дешеві пропозиції. А за рахунок того, що частка дорогих збільшилася, зросли і середні ціни.
"Це і змусило багатьох ріелтерів говорити про зростання орендних ставок на житло у Києві, хоча насправді нічого подібного не сталося", - пояснює директор АН "Кияни" Анатолій Топал.
На круги своя!
Тим не менше, якщо ще у вересні пропозиція, за оцінками деяких експертів, перевищувала попит в три рази, то зараз ситуація поступово вирівнюється. Деякі дешеві квартири на околицях протягом останнього місяця навіть трохи подорожчали. Дорогі квартири в центрі дешевшати не поспішають.
За даними гендиректора мережі агентств нерухомості Real Druzi Людмили Друзенко, наприкінці листопада однокімнатні квартири економ-класу на масивах в середньому орендувалися за ціною 2,3-2,5 тис. грн. / міс. (зрідка - 2 тис. грн. / міс.), двокімнатні - від 2,8 тис. грн. / міс., трикімнатні - від 4 тис. грн. / міс. У свою чергу ціни на оренду житла бізнес-класу в центрі (Печерський, Шевченківський, Голосіївський райони) стартували від 620-850 у.о. / міс. за однокімнатні, від 780-1400 у.о. / міс. - двокімнатні, і від 900-1700 у.о. / міс. - трикімнатні.
Без знижки!
Як повідомили в агентстві, попит на житло в центрі залишається млявим через те, що власники квартир рідко йдуть на поступки. Це призводить до того, що часто квартири залишаються незайнятими.
"Приміром, якщо орендна ставка квартири в центрі становить близько $2 тис., то після торгу ціна опуститься не більше, ніж на $100, при цьому рік тому власники квартири могли поступитися до $400 від початкової суми", - зазначила Друзенко.
Згідно зі спостереженнями директора АН "Альянс Брок" Сергія Підгорного, сьогодні в результаті торгів орендодавці знижують ціни не більше ніж на 10%. У вигляді альтернативи знижкам орендодавці пропонують орендарям обладнати квартиру необхідною побутовою технікою з відрахуванням її вартості з орендної плати.
Скільки в середньому?
За однокімнатну квартиру в центрі, за даними Підгорного, орендареві необхідно буде викласти близько $700-800. Однак визначити середню вартість оренди зі всіх квартир, які здаються в оренду у центрі, складно через велику пропозицію нестандартних квартир і великий діапазон цін. Через це підрахунок середньої ціни за оренду житла в центрі може виявитися завищеним. Підвищує вартість центральних апартаментів та їх стан - як правило, вони здаються з дорогим "дизайнерським" ремонтом.
У той же час почастішали повідомлення про різні афери з боку як орендарів, так і власників квартир. Ріелтери в один голос запевняють, що проблеми можуть виникнути тільки при погано оформлених договорах оренди. Але свідомо злочинні наміри з будь-якого боку угоди виявити складно, а факт шахрайства встановлюється вже після його здійснення. Тим не менше, директор АН "Вікторія і Ко" Анатолій Карпа зазначає, що щомісяця знаходяться одна-дві квартири з дуже підозрілими власниками або умовами оренди. А в АН Real Druzi знають приклади, коли квартиранти несподівано зникали, прихопивши з собою побутову техніку та меблі.
Не дивно, що ріелтери традиційно продовжують наполягати на тому, щоб всі угоди відбувалися з їх участю. Мовляв, так надійніше. Але споживачі все частіше намагаються заощадити. Тому, за словами Топала, частка договорів, укладених за участю АН, протягом останніх двох місяців знизилася приблизно до 50%, при тому, що два роки тому ця цифра становила не менше 80%. Перший віце-президент Спілки фахівців з нерухомості України Ігор Однопозов додає, що підрахунок договорів "з ріелтерами" і без є дуже умовним, оскільки угоди в обхід АН ніде не фіксуються.
Примітно, що однією з основних причин такого падіння стала ще й пасивність самих ріелтерів, які погано шукають клієнтів, а також не завжди адекватно оцінюють свої послуги.
Незважаючи на прагнення ріелтерів якомога швидше відновити і підігріти ринок, для чого регулярно викидаються порції інформації відповідного характеру, прогнозувати найближче майбутнє орендних ставок на столичне житло вони не ризикують. Ті, хто береться за складання прогнозів, не обіцяють суттєвого зростання ні в кінці поточного, ні на початку наступного року. За словами більшості експертів, реальних причин для подальшого зростання цін на оренду житла в Києві поки що немає.
За матеріалами:
Ugmk.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас