Чаклуни фондового ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чаклуни фондового ринку

Фондовий ринок
1937
Ігри з котируваннями на фондовому ринку не рідкість, хоча на слуху всього пара більш-менш свіжих випадків. Воно і не дивно: прийоми відшліфовані, і за руку маніпулятора так просто не впіймати.
Найближчі 200 років американець і найбагатша людина, що колись народилася на Шрі-Ланці, мільярдер Радж Раджаратнам може провести у в'язниці. Чоловік, який входить до списку найбагатших людей планети, був заарештований за "шахрайство з цінними паперами". 236-й номер серед 400 найбагатших американців за версією журналу Forbes звинувачують у створенні інсайдерської схеми на загальну суму близько $25 млн. Сторона звинувачення називає справу "найбільшою в історії США, заснованою на інсайдерській торгівлі". Бізнесмена, окрім "шахрайства з цінними паперами", звинувачують і в "злочинній змові".
За інформацією Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC), мільярдер домовився з деякими представниками топ-менеджменту американських корпорацій. Вони розголошували власникові Galleon (хеджевий фонд, керівник активами на суму близько $3,7 млрд.) інформацію про фінансове становище своїх компаній, зокрема про їх квартальні прибутки, до офіційного оприлюднення. Це допомагало бізнесменові грати на зростанні і падінні курсів акцій компаній.
"На західних фондових ринках правосуддя до розповсюдження інсайдерської інформації та маніпуляцій з акціями ставиться набагато жорсткіше, ніж в Україні", - пояснює такий жорстокий на перший погляд вирок юрист Віктор Молчанов. Річ у тім, що розповсюдження інсайдерської інформації в більшості світових законодавств вважається за досить тяжкий злочин. І на відміну від України, за словами юриста, "громадяни країн ЄС і Америки точно знають, що за розповсюдження інсайду вони рано чи пізно будуть покарані".
Український фондовий ринок залишається якимсь "заповідником". За 13 років роботи ринку не було жодного офіційного випадку притягнення до відповідальності за маніпулювання вартістю цінних паперів. Чи то ринок настільки цивілізований, чи то регулятор вважає за краще не виносити сміття з хати. Тим часом в неофіційних бесідах практично всі учасники фондового ринку визнають, що маніпулювання вартістю цінних паперів зустрічається на ньому доволі часто. Проте відкрито називати конкретні випадки і конкретних учасників торговці не бажають.
"Визнати факт маніпулювання вартістю цінних паперів мають право тільки спеціально уповноважені на це органи. Всі інші звинувачення можуть бути легко оскаржені в суді", - пояснює мовчанку колег директор з розвитку ПФТС Ігор Селецький.
Вправи на розігрів
Влітку в середовищі фінансистів зав'язалася дискусія на предмет того, що стенеться з акціями банку "Форум". У ті дні їх динаміка здивувала багатьох учасників ринку. Ось як описують ситуацію самі торговці. Влітку до комітету фондової біржі ПФТС надійшла скарга від емітента на можливе маніпулювання цінами його акцій деякими торговцями. Назви компаній в заяві не називалися, проте здійснені ними 22 оборудки на 8 млн. грн. підняли вартість паперів банку "Форум" в 2,5 рази. Акції, що торгувалися в діапазоні 13-16 грн., досягли за тиждень 37 грн. При цьому їх вартість на Українській біржі складала 7-8 грн.
Біржа тоді не угледіла в діях торговців порушень і обмежилася суворим попередженням. Комітет вирішив вилучити з розрахунку біржового курсу оборудки з акціями "Форуму" на ПФТС за цінами, що істотно перевищують поточні біржові котирування. Вартість акцій банку досить швидко повернулася до попередніх позначок. Торговці, у свою чергу, обійшлися лише пояснювальними записками, в яких вказали, що вплив на ціну стався внаслідок непрофесійних дій уповноважених осіб. Хоча глава департаменту торговельних операцій Astrum Investment Management Олег Шипанюк вважає, що в даному випадку, найімовірніше, мали місце операції РЕПО. "Я думаю, що кимось із торговців був наданий грошовий кредит під заставу паперів банку", - пояснює свою версію експерт.
Більшість учасників розглядала цю ситуацію саме через призму спроби маніпулювання вартістю паперів, про що свідчила наявність "мотиву". Розгойдування ціни було здійснене напередодні зборів акціонерів банку "Форум", на яке було винесено питання про збільшення капіталу банку. А згідно з Законом, який набрав чинності, "Про акціонерні товариства", в разі незгоди міноритарних акціонерів на додемісію мажоритарій (Commerzbank AG) зобов'язаний викупити їх акції за ринковою ціною. Купити папери на ринку, штучно розганяти їх ринкову ціну і продати Commerzbank AG - виглядало як достатньо приваблива схема для пристойного заробітку.
Майстер-клас для досвідчених
Приклад з "Форумом" представляє лише одну групу маніпулятивних тактик, коли "ілюзія польоту" досягається за рахунок низки торговельних операцій. Як влаштований секретний моторчик? Нічого складного, в один голос стверджують експерти. "Що зустрічається практично щодня, так це маніпулювання цінами з боку великих учасників ринку. Наприклад, в торговельну систему виставляються об'ємні заявки (у адресних системах - заявки від імені відомих інвесткомпаній), та інвесторам починає здаватися, що ринок піде в певний бік. Якраз тут їх і чекають, - ділиться на умовах анонімності брокер великиї інвесткомпанії. - Проте, мабуть, найпростіший і найдешевший спосіб маніпулювання - це коли торговельні операції проводяться, по суті, з самим собою. Маніпулятор відкриває у двох брокерів рахунки на дві різні фірми. Одна з них виставляє заявки на продаж за завищеною або заниженою ціною, інша - на покупку. Вони укладають одна з одною угоди, поступово зрушуючи котирування в потрібний бік. Всі витрати, якщо в процес не втручаються інші учасники ринку, - це комісія біржі та брокерів". А якщо втрутяться? Уявіть: ви купили акції "за три, але вчора". І бачите, що матеріалізувався покупець, готовий заплатити "сьогодні, і п'ятнадцять" - в торговельній системі висвічується відповідна заявка. Як порядна людина ви просто зобов'язані погодитися. Але тим самим ви вставляєте палиці в колеса організаторам спектаклю, в чиї плани до певного часу не входили реальні операції, а тільки їх видимість. Їм доведеться виконувати зобов'язання за свідомо збитковій оборудці. І так повторюватиметься кожного разу, якщо у інвесторів, не причетних до махінації, на руках залишається багато акцій. Тому чим вища ліквідність інструменту, тим важче несумлінним гравцям вплинути на котирування і запустити щупальця в чужі кишені. А ліквідних паперів на нашому ринку не більше 15-ти.
Чимала група маніпулятивних тактик будується на "вкиданні" інформації, яка здатна штовхнути інвесторів на масову купівлю або продаж паперів. Тут дуже складно довести злий намір, навіть якщо він насправді був. Запуск фальшивих новин, поширення потрібних чуток, плюс "підтримка" "ексклюзивними даними" своїх клієнтів і партнерів. Мовляв, на такому-то ціновому рівні інвестори розмістили великий обсяг наказів на укладення угод. Вирішуйте самі, вірити чи ні. Тільки майте на увазі, що майже всі інвесткомпанії не лише виступають "фондовими посередниками", але і торгують власним коштом. У найбільших з них грошей достатньо, щоб "підштовхнути" в заданому напрямі котирування навіть відносно ліквідних паперів, не кажучи вже про інструменти третього ешелону.
Як приклад торговці згадують появу на ринку інформації "з посиланням на слова чиновника" про існування домовленості між "Укрнафтою" і групою "Приват" про проведення зборів акціонерів і подальшу виплату дивідендів. Дуже оптимістично налаштовані інвестори кинулися скуповувати папери "Укрнафти", які за декілька торговельних сесій зросли з 144 до 168,5 грн. (Українська біржа).
"Надто багато чого в цій історії пахне популізмом", - так неконкретно висловлювалися торговці в своїх оглядах. Всі припускали, що ДКЦПФР пред'явить серйозні кримінальні звинувачення в маніпуляції ринком. Проте вочевидь перегнули палицю: до офіційних звинувачень в маніпулюванні за останні роки справа не доходила жодного разу. Збори акціонерів тоді так і не відбулися, а вартість акцій впала до 151 грн. Як наслідок, довірливі інвестори зазнали збитків, а відповідальності за поширення помилкової інформації не поніс ніхто.
Серед підозрілих випадків на українських торговельних майданчиках, розцінених як спроба інсайдерської торгівлі й маніпулювання ринком, був стрибок цін на папери "Центренерго" за тиждень до офіційної публікації про намір уряду реорганізувати енергетичну компанію у вертикально інтегроване держпідприємство. Цілком схоже, що хтось намагався розганяти вартість акцій з метою їх подальшого перепродажу за завищеною ціною при виході новини.
А ручки - ось вони!
Втім, говорити про те, що регулятор пішов від вирішення цих проблем, теж не правильно. Начальник відділу розвитку законодавства ринку цінних паперів ДКЦПФР Максим Лібанов стверджує, що "на сьогодні в регіональних органах прокуратури є декілька справ зі звинувачення в неправомірному використанні інсайдерської інформації". Проте довести до суду такі справи дуже непросто. До того ж, незважаючи на передбачені законодавством санкції за маніпулювання вартістю фінансових інструментів у вигляді штрафу в розмірі 500 неоподатковуваних мінімальних доходів громадян (8,5 тис. грн.) і анулювання професійного сертифікату фахівця, що здійснив подібне порушення, притягнути до відповідальності і маніпулятора практично неможливо.
Як вважає Віталій Бурдак, адвокат правової групи "Павленко і Побережнюк", що спеціалізується на судових суперечках на фондовому ринку, з цього виду правопорушень на сьогодні ДКЦПФР не розглянула жодної справи. "Законодавство не містить певного переліку дій, які можна розцінювати як маніпулювання цінами, тому на сьогодні застосування санкцій до такого роду правопорушень є неможливим", - сказав адвокат.
Щоправда, варто зазначити, що український регулятор все ж робить спроби підсилити дисципліну на фондовому ринку. У квітні 2009 року в проекті рішення "Про попередження маніпуляцій на фондових біржах" були прописані дії, які впливають на вартість ЦП і можуть бути розцінені як маніпуляційні, до яких можуть бути застосовані санкції. Але подальша доля документа залишається "підвішеною". "У тій редакції, в якій зараз існує проект, він однозначно прийнятий не буде. Абстрактні поняття, прописані в ньому, можуть значно уповільнити торгівлю на фондових біржах. Законопроект, очевидно, буде допрацьований, але спрогнозувати, коли це станеться, - складно", - говорить Віталій Бурдак.
Основна проблема, на думку експертів, криється в складності визначення межі між маніпулюванням вартістю паперів і дією на них в рамках ринкових методів. Нерозвиненість фондового ринку - великі спреди з паперів, малі кількості акцій у вільному обігу і невеликий обсяг ринку часом є причинами різкої та суттєвої зміни вартості паперів, і не завжди за рахунок маніпулювання.
До того ж, за туманним визначенням Держкомісії, практично будь-яка операція може тлумачитися як маніпулятивна. З чим, природно, не можуть погодитися учасники ринку: "Наприклад, з акцій "Запоріжсталі" вартість на купівлю - 1,2 грн., а на продаж - 2,5 грн. Залежно від проведеної оборудки на біржі папір може бути оцінений з різницею в 100%. Чи є така діяльність маніпулюванням? На нашу думку, ні. А що робити, якщо торговець хоче продати дуже великий пакет паперів? Чи вплине це суттєво на вартість паперу? Однозначно - так. Чи є така діяльність маніпулюванням? Напевно, це риторичне питання", - ділиться Олег Шипанюк.
Кінець або початок
Стосовно торговельних маніпуляцій деякі учасники ринку вважають, що ще не ухвалені нові правила Комісії є вже такими, що запізнилися. Основним полем торговельних маніпуляцій з вартістю акцій був ринок котирувань. З появою ринку заявок можливість здійснення старих схем практично зникла. Основна причина несхильності "преринку" до старих схем - його ліквідність: чим вона більша, вужчі спреди, вищі обсяги реальних торгів, тим меншою є можливість маніпулювати. "На біржі діє низка спеціально продуманих технологічних і організаційних обмежень. Наприклад, ми використовуємо ціновий коридор, що обмежує відхилення цін заявок від ціни останньої оборудки. До того ж результатом укладення оборудки на майданчику є обов'язковий перехід прав власності на цінні папери. Таким чином, укласти угоду показати певну ціну, а потім не розрахувати її - не вийде", - каже глава правління Української біржі Олег Ткаченко.
Але Ігор Селецький вважає, що маніпулювати можна на будь-якому ринку. "Спосіб розрахунку (після- або передоплата) не може впливати на вартість оборудки. А анонімність торговців на біржі також не заважає їм домовлятися між собою про ціни", - вважає експерт.
І все ж припинити маніпуляційні дії з вартістю фінансових інструментів на ринку, на думку Ігоря Селецького, досить просто: "Корінь маніпуляцій криється в самих учасниках ринку. Простим вирішенням проблеми може стати розвиток професійної етики. Співтовариство торговців має саме відторгати маніпуляторів". Ось тільки чи готові учасники ринку виносити сміття з хати?
Наталія Терехова
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас