Iпотеці готують конкурента — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Iпотеці готують конкурента

Нерухомість
6189
Міністерство з питань житлово-комунального господарства України розглядає нову схему придбання громадянами житла. Для цих цілей уже розробляється Концепція розвитку будівельно-ощадних кас в Україні. У галузевому міністерстві вважають, що якщо документ вступить у дію, то за 10-15 років вдасться зробити іпотеку масовою, збільшити кількість житлових кредитів, як у структурі будівельно-ощадних кас, так і банків. Експерти ж вважають, що цей механізм допоможе вирішити житлове питання лише середньому класу.
Трохи історії: перші будівельно-ощадні каси (БОК) з’явилися наприкінці XVIII століття. Так, щоб побудувати власне житло, людині була потрібна певна сума грошей, наприклад, 10 тисяч. Однак за рік вона могла накопичити, наприклад, лише тисячу. Тобто реально побудувати житло людина могла лише років за десять.
Виникла ідея об’єднання заощаджень десяти таких бажаючих для спорудження будинків у черговості (один із них міг придбати житло вже через рік, другий - через два і так далі). Згодом традиційна система, коли доля вирішувала, в якій черговості вкладники отримують житловий кредит, була відмінена. Її замінила оцінна система, що засновується на тому, як вкладник накопичує кошти в будівельно-ощадній касі.
Нині людина укладає договір із будівельно-ощадною касою про накопичення заощаджень для придбання житла. Згідно з цим договором, упродовж, наприклад, п’яти років необхідно зробити в касу внески фіксованого обсягу. На цю суму нараховуються невеликі відсотки. Після накопичення певної суми від вартості квартири (як правило - 40-50%), вкладник отримує право скористатися житловим кредитом від каси під 5-6% річних. У багатьох країнах держава сприяє розвитку подібних кас, виділяючи їх вкладникам премію на будзаощадження - до 20% накопиченої суми.
Якщо ж на квартиру ще не вистачає грошей, то залишок клієнт бере в банку, який зазвичай враховує позитивну кредитну історію, що склалася за період накопичень грошей у касі. Після цього людина повертає позикові кошти до будівельно-ощадної каси, і вони йдуть на кредитування інших її членів.
На думку академіка Російської академії наук Віктора Полтеровича, який вивчає це питання в Росії, будівельно-ощадні каси - необхідний етап у появі цивілізованого масового ринку іпотечного кредитування. А всі спроби "перескочити" цей інституційний етап пов’язані з великими витратами і майже напевно приречені на невдачу, вважає він. Примітно, що вченого спеціально запросило до України керівництво МінЖКГ, для бесіди про перспективність цього механізму придбання житла. За словами Полтеровича, цей механізм позитивно зарекомендував себе в багатьох країнах Європи. Так, активне поширення будівельних ощадкас відбулося після Другої світової війни в Німеччині, яка була зруйнована, і її населенню катастрофічно не вистачало житла. У Чехії та Словаччині БОК були введені 1992-1993 років, а через десять років до їх діяльності було залучено близько третини населення, 5-6% узяли кредити й придбали житло. При цьому бюджетні дотації у цих країнах були не більшими, ніж у Росії та Польщі, де поширення отримала банківська іпотека, зазначає вчений.
На думку директора Інституту демографії та соціальних досліджень Елли Лібанової, скористатися цією схемою зможуть далеко не всі, а лише представники середнього класу. Саме ця частина населення може хоч трохи накопичити грошей, а не просто витрачати їх на поточні потреби.
Зі свого боку міністр з питань житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко визнає: у розв’язанні житлової проблеми лише цей механізм не допоможе. Необхідно прийняти законодавчий документ про принципи житлової політики. Однак парламент поки що не дозрів для ухвалення нового Житлового кодексу. Тим часом задоволення через цей механізм хоч частини колосального попиту на ринку житла несе в собі значні ресурси для зростання української економіки.
Його підтримує і заступник міністра економіки України Віктор Пантелеєнко, який вважає, що впровадження цього механізму крім житлового питання допоможе знизити доларизацію економіки та прив’яже вартість квадратного метра до національної валюти. Також, вважає Пантелеєнко, вдасться досягнути зниження та розподілу ризиків між учасниками будівельного ринку. Адже зараз головним платником усіх ризиків щодо новобудов, за оцінкою експертів, є покупець житла.
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас