За що платити? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За що платити?

Нерухомість
7966
Покупці та продавці київських квартир все частіше відмовляються від послуг ріелторів: близько 30% договорів на столичному ринку нерухомості укладаються без їх участі. Клієнти агентств просто не розуміють, за що вони мають заплатити посередникові комісійну винагороду, що становить, як правило, 5% від вартості житла, яке купують. Незалежні експерти відзначають, що ця тенденція призведе до подальшого скорочення кількості агентств, число яких і так зменшилося за останній рік з 1,2-1,3 тис. до 60-70.
За оцінками виконавчого директора Real Estate Solutions Андрія Борща, кількість угод, які укладаються без залучення фахівця з нерухомості, зросла з січня по вересень цього року як мінімум на 10%. Цю тенденцію підтверджують і опитані нотаріуси, на думку яких, без участі посередників нині укладається від 20 до 30% договорів купівлі-продажу вторинного житла. А голова міжнародного комітету Асоціації фахівців з нерухомості України Артур Оганесян і зовсім вважає, що зараз ріелтори повноцінно супроводжують не більше половини реєстрованих на ринку договорів.
"Мої колеги з інших агентств нерухомості скаржаться, що отримують гонорари лише за третину від загальної кількості проданих квартир, а в решті випадків обходяться без них. Щоправда, наскільки ці дані об'єктивні, сказати складно", - відзначає він.
Самі покупці кажуть, що просто не розуміють, за що вони мусять платити ріелтору близько 5% від вартості житла. "Агенти з нерухомості стверджують, що вони отримують комісійну винагороду за надання інформації. Проте смішно платити декілька тисяч доларів за адресу і телефон. Тому після першої ж зустрічі з господарем квартири багато покупців прагнуть відмовитися від послуг посередника", - пояснює Оганесян.
Президент Спілки фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов вважає, що 90% ріелторів, які працюють на ринку, - непрофесіонали, які займаються не продажем житла на користь господаря або його пошуком за заявленими параметрами потенційного покупця, а проведенням екскурсій.
"Лише 10% з них справді працюють на користь покупця і не намагаються запропонувати йому неліквід. В результаті клієнти розчаровуються в агентствах і намагаються вирішити свої проблеми сатужки", - стверджує він.
Далеко не останню роль відіграє й те, що жодна ріелторська компанія не в змозі гарантувати клієнтові чистоту оборудки. Як вже повідомлялося, вони не бажають підписувати договорів на його обслуговування, в яких була б прописана юридична відповідальність АН в разі виникнення проблем після покупки або продажу нерухомості.
"Я не знаю жодного випадку, коли ріелтори повертали б покупцям кошти. Та і скільки київських агентств може виплатити клієнтові, наприклад, $150 тис.", - підкреслює Артур Оганесян.
В більшості випадків потенційні покупці та продавці квартир знаходять один одного завдяки спеціалізованим виданням та інтернет-ресурсам. За інформацією Андрія Борща, близько 15-20% оголошень про продаж нерухомості, розміщених в газеті Aviso, зараз подаються без участі посередників, хоча ще на початку року їх були одиниці. Все більш поширеним варіантом стає і банальний обман ріелтора. У неформальних розмовах представники агентств зізнаються, що багато покупців, прийшовши на огляд житла, згодом повертаються за цією адресою і ведуть переговори безпосередньо з його власником.
"Навіть якщо у клієнта укладено ексклюзивний договір, в якому прописані штрафні санкції, застосувати їх практично нереально, оскільки він може оформити квартиру, скажімо, на дружину або інших родичів", - розповідає керівник одного із столичних АН, що побажав залишитися неназваним.
Справедливості ради варто відзначити, що від послуг ріелторів відмовляються, як правило, при покупці недорогої нерухомості, тоді як операції купівлі-продажу елітних квартир супроводжуються працівниками агентств практично в 100% випадків. За словами Оганесяна, це пов'язано з тим, що більшість покупців дорогих квартир - успішні бізнесмени, які уміють жорстко торгуватися і легко можуть скинути вартість житла на 10-20% (сума може обчислюватися декількома десятками, а то і сотнями тисяч доларів, порівняно з якими комісійні ріелтора є дрібницею).
"Продавці ж часто не готові до подібних стресових переговорів, тому прагнуть перекласти це завдання на агента з нерухомості. Якщо він - професіонал, який пройшов масу тренінгів і має досвід, то його залучення цілком виправдане", - вважає Артур Оганесян.
Опитані експерти стверджують, що через кризу і пов'язане з цим падіння активності на ринку нерухомості київські ріелтори опинилися на межі виживання. За оцінками Олександра Рубанова, якщо торік у столиці працювало 1,2-1,3 тис. АН, то сьогодні - лише 60-70. Причому більшість компаній, які "залишилися живими", максимально скоротили штат і отримують левову частку прибутків за рахунок укладення договорів про здачу житла в довгочасну і добову оренду. Якщо ж тенденція відмови від послуг посередників при купівлі-продажу квартир розвиватиметься, то ряди ріелторів порідішають ще більше.
Олександра Некращук
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас