Житлова нерухомість хоч і повільно, але подешевшає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Житлова нерухомість хоч і повільно, але подешевшає

Нерухомість
8443
Осінь поки що не принесла очікуваного багатьма київськими рієлторами збурення ділової активності. Кількість оборудок з продажу квартир на вторинному ринку зросла, але не так значно, як пророкували на вересень, і навряд чи відчутно зросте до кінця року. А ціни на столичні квадрати впадуть до весни ще мінімум на 10%.
За даними консалтингової компанії SV Development, у вересні кількість угод на вторинному ринку житла зросла всього на 30 квартир. "У серпні в столиці було 320 продажів, а у вересні угод стало більше, але не так суттєво. Хоча це означає, що ринок починає відновлюватися, але дуже повільно.
За нашими прогнозами, до кінця року продажі зростатимуть як мінімум на 50 квартир, а деякі місяці й 100 за місяць. Але до темпів 1600 продажів за місяць, як рік тому, ми прийдемо не раніше ніж через три-чотири роки", - пояснив аналітик SV Development Сергій Костецький. За даними компанії, у вересні середня ціна продажу житла в Києві склала $1536 за кв. м. При цьому найдешевшим залишався Дарницький район, з середнім показником $1146/кв. м, найдорожчим - Печерський район, де середня ціна продажу склала $2563/кв. м.
В інформаційно-аналітичному відділі АН "Планета Оболонь" відзначають, що судячи з числа угод компанії за три місяці ділова активність впала майже в 2,4 разу. Пік падіння продажів на 42% стався в липні, в серпні число угод знизилося ще на 21%, а у вересні - ще на 9%. "Різке ослаблення гривні й високий рівень невизначеності в економіці та політиці пригнічували ділову активність. Більшість учасників ринку вибрали тактику вичікування. Як довго київські ціни будуть залишатися на нинішньому рівні - сказати важко. У третьому кварталі вони знижувалися дуже повільно і плавно", - відзначають аналітики компанії. За оцінками "Планети Оболонь", у вересні в порівнянні з серпнем різниця між середньостатистичними цінами продажів і цінами пропозицій на аналогічне житло зросла приблизно на 7% і склала мінус 17,3%. Так, якщо купити квартиру пропонували в середньому за $2135 за кв. м, то продавали вже за $1765 за квадрат. Для порівняння: у серпні середня ціна продажу складала $1819.
За словами Сергія Костецького, з початку осені найбільшим попитом користувалися однокімнатні квартири на околиці Києва за ціною $50-60 тис., а також двокімнатні за ціною $60-80 тис. "Всі, що дорожчі $80 тис., найменш затребувані. Квартир дешевше $50 тис., які ще були три-чотири місяці тому, вже практично немає. За нашими оцінками, недороге житло просто вже продано.
Зараз продається житло більшої площі і якісніше", - відзначає Костецький. За його прогнозами, до кінця року навряд чи будуть серйозні перепади більш ніж 2-3%, а може, до 5% в місяць, але великих стрибків вартості столичного житла не буде. "Якщо курс долара буде до 9 грн., то нічого на ринку особливого відбуватися не буде. Звичайно, якщо курс зросте до 10-11 грн./$1, то доларові ціни знижуватимуться. Але для цього необхідний ще один серйозний виток кризи", - додає Костецький.
Президент Спілки фахівців з нерухомого майна України Олександр Рубанов чекає, що ще до весни ми бачитимемо повільне зниження цін. "До кінця року вартість житла повернеться на рівень лютого-березня 2009 р. Пожвавлення ринку ми чекаємо не раніше весни 2010 р.", - вважає Рубанов.
Про це саме свідчить невизначена економічна ситуація. Поки що доходи населення продовжують падати, немає загальнодоступної іпотеки, курс долара взагалі неможливо прогнозувати, і багато хто втратив інтерес до київського ринку нерухомості. При цьому велика частина покупців, у яких були на руках $50-60 тис., вже купили житло, а тим бажаючим придбати квартиру, у яких на руках в два рази менше, просто ніде взяти решту суми.
Аналітики "Планети Оболонь" прогнозують, що в жовтні доларові ціни знижуватимуться. "Судячи з тенденцій попередніх місяців, зниження цін має відбуватися відносно плавно. Але це дуже ймовірно. Вірогідність помилитися і пропустити момент різкої зміни цін в даних умовах дуже висока", - вважають експерти.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас