Пластикові картки і банкомати в Туркменії - рідкість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пластикові картки і банкомати в Туркменії - рідкість

Фінтех і Картки
428
На тлі столиці, що постійно оновлюється та розбудовується, - з її новобудовами "під мармур", новими автотрасами, блискучими бізнес-центрами, що створюють враження цілком сучасного та мобільного міста, - відсутність банкоматів на вулицях виглядає трохи дивно.
Усі платіжні операції туркменські громадяни здійснюють готівкою, навіть якщо мова йде про такі великі покупки, як квартира або будинок. Та й зберігають заощадження не в банках на рахунках, а вдома під килимом і у валюті. Так - надійніше. Власників банківських рахунків зовсім небагато. Як правило, - це співробітники закордонних фірм.
Культури взаємин населення з банками нема, так повелося ще з радянських часів. Про те, що таке пластикова банківська картка, мають уявлення одиниці, оскільки туркменські банки пластикових карток не видають - у цьому немає необхідності.
В Ашхабаді є тільки один банкомат, та й той з невідомих причин більшу частину часу не працює. Розташований банкомат у центрі міста напроти "Внешэкономбанка", у скляній будівлі-коробці, зовні якої цілодобово чергують поліцейські. Приймає цей банкомат тільки картки VISA і видає гроші під три відсотки комісійних.
Іноземні громадяни, що приїжджають у Туркменію, так само як і місцеві жителі, обмінюють гроші на базарі в "мінял-валютників". Кілька висококласних готелів пропонує своїм постояльцям такий сервіс, коли "міняла" приїжджає прямо в готель. Цим сервісом користуються і великі закордонні компанії, що працюють у Туркменії. Крім того, послуги "мінял" доступні повсюдно і цілодобово.
Розплатитися банківською карткою в магазині або ресторані теж неможливо - тільки готівкою. Але зате в ресторанах, кафе, магазинах і навіть на базарі охоче приймають оплату доларами. Вартість будь-якого товару або перераховують у валюту за офіційним курсом, або відразу називають у доларах США.
Майже два роки тому указом президента Бердимухамедова був установлений єдиний офіційний курс долара. З тих пір він, на відміну від курсу євро, залишається незмінним за будь-яких обставин і навіть на "чорному" ринку.
Відсутність банкоматів ускладнює діяльність ЗМІ і громадських організацій, що існують на гранти міжнародних донорів і перебувають під тотальним контролем спецслужб.
За словами одного громадянського активіста, одержання грантів завжди поєднане з низкою проблем. Громадські діячі змушені одержувати гроші на банківські рахунки за межами Туркменії та ввозити кошти в країну манівцями, часто гроші вдається одержати із запізненням на кілька місяців. "Якби в нас були банкомати, це вирішувало б багато проблем з фінансуванням НПО, ми могли б отримувати гроші тут, працювати активніше і розширювати громадський рух, але цього влада Туркменії не може нам дозволити".
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас