Оренда квартир у Києві восени підвищуватися не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оренда квартир у Києві восени підвищуватися не буде

Нерухомість
1052
Незважаючи на пожвавлення ринку оренди з початком нового сезону, цієї осені традиційного зростання орендних ставок очікувати не варто. Причиною є те, що пропозиція на столичному ринку істотно перевищує попит. І навіть заробітчани і студенти, які повернулися з відпусток, навряд чи істотно змінять картину. Таку думку висловили аналітики й гравці ринку житлової оренди.
Центр Києва звільнився
За даними рієлторів, найбільша кількість пропозицій у рієлторських базах зараз припадає на центральні райони столиці, де вартість однокімнатної квартири коливається в межах від $600 до $1000. Що ж до пропозицій дешевого житла, то найбільше квартир здають у Дарницькому районі, а мінімальна орендна ставка ($290-300) зараз на Троєщині (Деснянський район Києва).
Віце-президент Асоціації фахівців з нерухомості України (АСНУ), голова Київського міського відділення Сергій Злидень стверджує, що спад цін на оренду житла практично зупинився: зниження ставок на житлову оренду вже немає. Мало того, за останній тиждень почалося незначне зростання (2-3%) цін на однокімнатні квартири.
"Підвищення цін аргументують приїздом студентів або працівників. Але треба врахувати: якщо люди їдуть на місяць або два, то намагаються закріпити за собою квартири й туди ж повернутися, - пояснює провідний аналітик консалтингової компанії "SV Development" Сергій Костецький.
Разом з тим, Костецький упевнений, що подорожчання послуг ЖКГ у столиці не позначилися на ставках житлової оренди. "Що стосується підвищення тарифів на комунальні послуги, то ця сума і є зараз предметом торгу, але на середню вартість оренди ніяк не впливає", - відзначив він.
За прогнозами аналітика, найближчим часом орендні ставки мінятися не будуть: ні зростання, ні зниження очікувати не доводиться. Орендна ставка на житло, яка зараз пропонується, на думку Костецького, є оптимальною.
Пропозиції більше, ніж попиту
На сьогодні, за словами гравців ринку, пропозиція оренди в рази перевищує попит. А до початку нового сезону пропозиція в дешевому сегменті зросте ще більше, що може призвести до зниження середніх рівнів ставок на ринку.
"Якщо в червні-липні власники знімали пропозиції дешевих об'єктів і на ринку залишалося здебільшого порівняно дороге житло, то в серпні-вересні ці об'єкти з'являться, а це означає, що загальна статистична картина буде показувати зниження", - говорить Костецький.
Величезну кількість пропозиції аналітик пояснює виходом на ринок оренди квартир, придбаних для спекулятивної мети. Продавати їх сьогодні не вигідно, тому власники намагаються заробити на оренді. "У Києві зараз пік пропозицій. У середньому в оренду здається від 27 до 30 тис. квартир на місяць", - заявив аналітик.
З його думкою згодний Злидень, який відзначає неординарну ситуацію, що цього року склалася на ринку оренди житла: "Попит не перевищує пропозицію, як це зазвичай буває на початку осіннього сезону. Зараз тільки незатребувана пропозиція перевищує попит. Маються на увазі ті квартири, які виставляються за завищеними цінами", - заявляє рієлтор.
Оренда на трьох
За словами Злидня, стабілізація цін на оренду в липні пояснюється не тільки початком сезонного напливу до столиці студентів і робітників, але й більш зваженим підходом орендодавців: вони почали ефективніше здавати свою площу, задовольняючи дрібний попит.
"Двокімнатні квартири і "трійки" почали здавати трьом-п'ятьом людям одночасно. Тим самим вони (орендодавці) задовольняють досить дешевий попит і одночасно мають максимальний прибуток із квартири", - пояснює рієлтор.
Зміцнення тенденції оренди "у складчину" підтверджує й заступник директора АН "Альянс Брок" Сергій Підгірський: "Якщо раніше студенти знімали індивідуально, то зараз одну квартиру знімають від 3 до 7 осіб".
Елітне житло
За даними компанії Knight Frank, більшості власників - особливо тим, хто купує елітну нерухомість з метою спекуляції - економічно не вигідно реалізовувати придбану за піковими цінами нерухомість на падаючому ринку. Це зумовило перехід пропозиції в сегмент оренди. В результаті пропозиція значно перевищила попит, а орендні ставки протягом I півріччя знизилися на 15,4%.
Директор АН "Бест рієлті" Ярослав Часов каже, що ціни в елітному сегменті досягли "дна", і на цьому рівні застигли. Однокімнатну квартиру з гарним ремонтом у центрі столиці зараз можна зняти за суму від $600 до $1000 на місяць.
"Власники готові на компроміси. Можна вторгувати й 10% і 20%. Адже вільних варіантів багато й ринок зараз на боці орендаря", - відзначає рієлтор елітного житла.
За його словами, за останні 7-10 днів справді спостерігається пожвавлення на ринку оренди елітного житла. Але навряд чи це призведе до росту цін, адже пропозиція в рази перевищує попит. "Якихось істотних змін очікувати до нового року, я думаю, не варто", - прогнозує Часов.
Фахівці підкреслюють: ті, хто раніше знімав дороге житло, не переїхали в дешеве, гіршої якості. Просто змінилися ціни на житло, і зараз орендар може зняти житло такої ж якості, як і до кризи, але за нижчими цінами.
Що ж до підвищення цін на комунальні послуги, для орендарів елітного житла це не відіграє ніякої ролі. "Для наших клієнтів $20-50 більше або менше - не така вже суттєва різниця", - відзначив рієлтор.
Прогнози
Заступник директора АН "Альянс Брок" Підгірський стверджує, що ціни на оренду житла за останній тиждень піднялися на 7-10%, а до кінця серпня зростуть ще на 5-7%.
Однак Костецький з "SV Development" із цією заявою не згодний. "Говорячи про зростання цін на 10 і більше відсотків у вересні, рієлтори вдаються до паніки. Ціни якщо й піднімуться, то максимум на 1-2%, і то лише в деяких районах", - заявляє аналітик.
Зі свого боку віце-президент АСНУ, голова Київського міського відділення Злидень вважає, що цього року не варто очікувати сезонного росту орендних ставок. За його словами, пожвавлення ринку буде тривати до кінця вересня, але на цінах це не позначиться, адже пропозицій багато, а платоспроможність орендарів знизилася. У той же час, якщо відбудеться обіцяна економістами девальвація гривні, прибутковість від оренди значно знизиться.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас