Cargill погодився реструктуризувати борг Укрпромбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Cargill погодився реструктуризувати борг Укрпромбанку

Кредит&Депозит
3691
Як стало відомо "Делу", американська компанія Cargill, яка в докризові часи активно кредитувала українські банки, погодилася реструктуризувати борг Укрпромбанку.
"Компанія Cargill направила офіційного листа до Мінфіну про те, що вони згодні провести реструктуризацію наших боргів на всю суму - 86 мільйонів доларів - після рекапіталізації банку державою", - повідомив тимчасовий адміністратор Укрпромбанку Костянтин Раєвський.
На думку експертів, крок назустріч із боку Cargill, яка є власником 72% зовнішніх боргів Укрпромбанку, суттєво збільшує шанси фінустанови бути рекапіталізованим уже в найближчі тижні.
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявляла раніше, що банки не будуть рекапіталізовані державою, доти поки не реструктуризують свої зовнішні борги. Проте Укргазбанк і Родовід Банк, власником яких уряд планує стати вже на початку липня, так і не реструктуризували до кінця свою заборгованість. "Нам досить просто домовленості із кредиторами за більшою частині боргів", - говорить джерело в Мінфіні.
Строгий кредитор
Компанія Cargill вважається одним із найпринциповіших кредиторів у питанні повернення українськими банками її боргів. Місяць тому вона через суд добилася арешту кореспондентського рахунку ПУМБу в американському Bankers Trust.
Ціна питання - 10 мільйонів доларів, саме стільки заборгував ПУМБ американцям. Поки що до консенсусу сторони не прийшли. "На сьогодні триває судовий процес між ПУМБом і Cargill. ПУМБ однозначно має намір виконати свої зобов'язання як перед компанією Cargill, так і перед іншими своїми кредиторами", - говорить голова правління ПУМБу Рафал Ющак.
"Родовіду пощастило
З п'ятірки банків, які держава погодилася рекапіталізувати, ресурси за допомогою цієї американської компанії залучали банк "Надра" і Родовід Банк. Родовід Банку пощастило більше, ніж "Надра". "Cargill був тільки організатором угоди, тому вони фактично вийшли з неї й передали зобов'язання іншим банкам.
Реструктуризація з цими банками ще не проведена, але ми цей борг (6 мільйонів доларів) реструктуризуємо точно, над цим працює інвесткомпанія "Драгон Капітал", - повідомив тимчасовий адміністратор Родовід Банку Сергій Щербина.
"Надра" не одержав відповіді
У банку "Надра" сума зовнішніх боргів обчислюється 800 мільйонами доларів, 16% припадає на зобов'язання перед компанією Cargill. "У банку "Надра" перед компанією Cargill боргів на 127 мільйонів доларів. Щоб реструктуризувати ці й інші зобов'язання, банку може знадобитися близько року", - повідомило джерело в Кабміні.
За словами тимчасового адміністратора банку "Надра" Валентини Жуковської, минулої п'ятниці вони очікували отримати відповіді від кредиторів на пропозиції банку щодо реструктуризації, однак від компанії Cargill відповіді не надійшло. "На сьогодін (на 17.00, 26 червня) компанія не дала оцінку пропозиціям банку "Надра", - повідомили в прес-службі фінустанови.
Аналітики не виключають, що Cargill, не погоджуючись на умови щодо реструктуризації, може повторити практику стягнення боргу з ПУМБу на банку "Надра". "Якщо в Cargill буде шанс отримати гроші агресивним методом, то вона на це піде, тому що уже є прецедент.
Вони так зробили з ПУМБом", - говорить директор аналітичного департаменту компанії "Фойл Секьюрітіз" Агшін Мірзазаде. У самій компанії свої наміри відносно боргу банка "Надра" коментувати відмовилися. "Компанія Cargill не коментує сформовану ситуацію", - заявила представник компанії Cargill в Україні Анастасія Дудлей.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас