МВФ надасть Україні другий транш кредиту у розмірі 2,8 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ надасть Україні другий транш кредиту у розмірі 2,8 млрд дол.

Кредит&Депозит
2207
Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) схвалила надання Україні другого траншу кредиту за програмою stand by у розмірі 2,8 млрд дол. Про це йдеться в повідомленні МВФ.
Перший заступник управляючого директора МВФ Джон Ліпськи відзначив, що НБУ підтвердив готовність впроваджувати гнучку валютну політику. У свою чергу власті України повинні прийняти заходи для відновлення довіри до банківської системи у населення.
Представник МВФ відзначив поліпшення ситуації в декількох проблемних українських банках, а також прогрес в реалізації програми по рекапіталізації банківської системи в цілому.
Він також підкреслює, що МВФ вітав би рішення української влади провести в Україні структурні реформи, включаючи пенсійну і податкову.
Рада також пом'якшила вимоги фонду в зв'язку з недотриманням критерію ефективності стосовно касового дефіциту центрального уряду, процесу ухвалення бюджету, курсових обмежень, практики паралельних валютних курсів, а також запровадження обмежень на імпорт, які керівництво погодилося повністю скасувати найближчим часом.
Відзначимо, 21 квітня ц.р. Україна відправила проект меморандуму про співпрацю в МВФ. Заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак не оприлюднив умови, що містяться в угоді про співпрацю. Він відзначив, що оприлюднення умов угоди відбудеться згідно з міжнародними нормативно-правовими актами.
В той же час 17 квітня ц.р. глава місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазіоглу заявила, що місія МВФ рекомендуватиме раді директорів МВФ виділити для України транш в розмірі близько 2,8 млрд дол. Вона додала, що якщо рада директорів МВФ погодиться з пропозицією місії, то Україна отримає другий транш кредиту до середини травня 2009 р.
Як повідомлялося, Верховна Рада відмовилася 14 квітня включити до порядку денного три антикризові законопроекти, запропоновані Кабінетом Міністрів. А 31 березня Рада прийняла 2 з 5 запропонованих урядом законів антикризового пакету. Зокрема, депутати не підтримали компенсацію з держбюджету більше 7 млрд грн "Нафтогазу" на покриття збитків від постачань імпортного газу, а також зміни в пенсійне законодавство. 8 квітня Д.Пазарбазіоглу під час зустрічі з прем'єр-міністром Юлією Тимошенко і главою Нацбанку Володимиром Стельмахом заявила, що МВФ чекає ухвалення антикризових законів для продовження переговорів про надання другого траншу стабілізаційного кредиту.
Нагадаємо, МВФ в листопаді 2008 р. схвалив виділення Україні стабілізаційного кредиту об'ємом 16,4 млрд дол. для допомоги економіці країни в умовах світової кризи і надав Києву перший транш в 4,5 млрд дол. Пізніше МВФ відклав надання чергового траншу, пояснюючи це неналежним виконанням Україною узгоджених раніше стабілізаційних заходів і відсутністю у української влади узгодженого підходу до подолання кризи. Проте 8 квітня ц.р. місія Фонду повернулася до України.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас