Ріелтори прогнозують пожвавлення вторинного ринку житлової нерухомості з приходом весни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ріелтори прогнозують пожвавлення вторинного ринку житлової нерухомості з приходом весни

Нерухомість
3370
Із приходом весни можливе пожвавлення ринку вторинного житла, повідомили опитані агентством "Інтерфакс-Україна" ріелтори Києва, Харкова та Одеси.
"Я думаю, що із приходом весни варто очікувати пожвавлення на ринку житла і збільшення кількості угод купівлі-продажу житла. За даними нашого агентства ("Планета Оболонь"), у лютому кількість угод зросла в 1,5 рази в порівнянні із січнем", - повідомив агентству аналітик агентства нерухомості (АН) "Планета Оболонь" (Київ) Михайло Полинцев.
У свою чергу, президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов повідомив агентству, що "ми очікуємо пожвавлення ринку житла в Києві із другої половини березня".
У березні-квітні також очікує активізації на ринку вторинного житла Одеси президент Міжнародної федерації нерухомості FIABCI в Україні, президент Групи компаній "Титул" Тельман Аббасов
"У березні-квітні ми очікуємо активізації на ринку житлової нерухомості Одеси. У лютому на ринку укладалися угоди купівлі-продажу житла до $100 тис. за квартиру", - повідомив він.
При цьому президент Української гільдії ріелторів (УГР) Наталя Шкилева повідомила, що для даної ситуації в країні ринок нерухомості Харкова і так активний. "Угоди йдуть, однак у лютому-2009 їх кількість скоротилася десь удвічі в порівнянні з лютим-2008. Якщо економічна ситуація в країні не буде поліпшуватися, то ціни на житло залишаться десь на сьогоднішньому рівні", - сказала вона.
При цьому опитані агентством експерти відзначають, що в лютому угоди купівлі-продажу житла на вторинному ринку укладалися переважно в сегменті економ-класу.
"Сьогодні в столиці укладаються угоди купівлі-продажу житла переважно в сегменті економ-класу - люди намагаються щось одне продати, щоб урятувати щось інше", - повідомив Рубанов.
У свою чергу, Полинцев додав, що вартість угод у лютому по Києву перебувала переважно в межах $100 тис. "Гарна однокімнатна квартира в непоганому районі і стані на сьогоднішній день коштує $60 тис. Найдешевші квартири на сьогоднішній день можна придбати за $35-40 тис. - це "готельки" у поганому стані, у віддалених районах міста, але угоди по таких квартирах одиничні", - сказав він, додавши при цьому, що багато хто повернувся до ідеї обміну житла.
За даними Полинцева, ціни на вторинному ринку житла в Києві в лютому знизилися в районі 8%. "У березні-квітні можливе продовження зниження вартості житла десь на 4-5% щомісяця", - прогнозує він.
Рубанов також повідомив, що згідно з неофіційними даними, у січні в БТІ було зареєстровано близько 100 угод купівлі-продажу житла в Києві, тоді як у лютому цей показник був удвічі більшим. "Обсяг пропозиції квартир на продаж у лютому майже не змінився в порівнянні із січнем, однак він менший ніж у листопаді-грудні минулого року. Багато продавців зняли свої пропозиції в надії на стабілізацію ситуації надалі", - повідомив він.
За словами Шкилевої, у Харкові основним попитом серед покупців користувалися готельки зі своїм санвузлом вартістю близько $15 тис. і однокімнатні квартири вартістю близько $30 тис. "Розраховувати на укладання великих угод поки не доводиться", - додала вона.
Крім того, Полинцев повідомив агентству, що будівельні компанії, чиї житлові об'єкти з рівнем готовності 70% і вище потрапили в список по їх завершенню за рахунок державних коштів, відзначають активізацію інтересу з боку потенційних покупців.
"Після оприлюднення Мінрегіонбудом списку житлових об'єктів з готовністю 70% і більше, будівництво яких планується за рахунок держкоштів, компанії, чиї об'єкти потрапили в ці списки, відзначають активізацію інтересу з боку потенційних покупців", - повідомив він агентству.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас