НБУ попереджає банки про неприпустимість необґрунтованого підвищення ставок за кредитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ попереджає банки про неприпустимість необґрунтованого підвищення ставок за кредитами

Кредит&Депозит
906
Національний банк попереджає комерційні банки про неприпустимість необґрунтованого підвищення ставок за кредитами.
Про це сказано в листі НБУ № 18-311/878-3001 від 27 лютого.
"У більшості випадків банки...просто повідомляють споживачів про зміну процентної ставки за кредитом, не вказуючи конкретних обставин, які змусили банк вдатися до такого підвищення процентної ставки... такі дії варто кваліфікувати як порушення статті 49 закону "Про банки й банківську діяльність", - сказано в повідомленні.
Зміна процентної ставки за кредитом, як підкреслює НБУ, можлива лише при істотній зміні обставин, якими сторони керувалися при укладанні кредитного договору.
НБУ також звертає увагу банків на набуття чинності законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо заборони банкам змінювати умови договору банківського вкладу й кредитного договору в однобічному порядку".
Цей закон, зокрема, забороняє банкам підвищувати процентні ставки за кредитами в однобічному порядку (закон поширюється на кредитні договори, укладені після його набуття ними чинності).
Закон був прийнятий парламентом 12 грудня 2008 року й набув чинності через 10 днів після його опублікування.
Як повідомляло агентство, 12 грудня 2008 Верховна Рада заборонила комерційним банкам в однобічному порядку приймати рішення про збільшення процентних ставок за кредитам і про зниження ставок за депозитами.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас