Орендодавці знижують ціни на квартири — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Орендодавці знижують ціни на квартири

Нерухомість
15720
Якщо раніше орендодавці в Києві могли диктувати і постійно підвищувати ціни на свій розсуд, то тепер доводиться домовлятися. Одночасно на ринок вийшли спекулянти, які демпінгують, щоб куплене ними житло не простоювало. Як результат - зниження попиту та цін.
За даними консалтингової компанії SV Development, за минулий рік середня вартість оренди квартир у Києві знизилася на 37,79% - до $607 за квартиру на місяць.
"Пропозиція росте з кожним днем. Якщо ще кілька місяців тому на ринку столиці було 17,5 тис. квартир, які пропонувалися в оренду, то зараз їх більше 20 тис. Зараз у середньому на місяць у Києві оформлюється не більше 1 тис. угод. Так що на одного потенційного орендаря реально припадає більше 20 вільних квартир", - розповів провідний спеціаліст департаменту маркетингу консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький.
За оцінками інформаційно-аналітичного відділу "Планети Оболонь", якщо більшу частину року доларові ціни були досить стабільні, то влітку при просіданні курсу долара, деякі орендодавці наполягали на розрахунках у гривні. "Але вже в жовтні ці орендодавці пошкодували про свої поспішні рішення. Курс долара різко пішов вгору, а доларові ціни вниз. У зв'язку з різкими коливаннями курсу сторони все частіше фіксують ціни в гривні. А оскільки падає платоспроможність громадян, то ми спостерігаємо зменшення цін попиту", - відзначають аналітики "Планети Оболонь". За їхніми даними, на кінець грудня основний попит зосереджено в районі 1,5 тис.- 4 тис. грн за квартиру.
В SV Development стверджують, що в столиці зараз цілком реально зняти квартиру за $200-250. "Більше 50% орендарів квартир все-таки прив'язані до доларових зарплат за курсом НБУ. Але через велику конкуренцію ті, хто здає квартири, усе частіше йдуть на поступки, боячись, що їхні квартири будуть простоювати", - пояснює Сергій Костецький.
Головний тренд майбутнього року - демпінг спекулянтів. Багато власників інвестиційних квартир, що втратили надію продати їх, намагаються перекваліфікуватися в орендодавців. І, за оцінками багатьох компаній, зараз таких просто тисячі. І часто пропонована ціна оренди – нижча від ринкової, щоб квартира не простоювала до моменту продажу при стабілізації ринку через кілька років. Фактично спочатку орендодавці пішли на поступки і через курс долара перерахували доларові ціни на гривню. А ті, хто недавно вийшов на ринок, запропонували житло дешевше, ніж уже знімається на ринку.
Ріелтори стверджують, що орендарі все частіше почали вимагати переглянути ціни. Тим більше, що попит на житло постійно падає.
"В умовах кризи для багатьох приїжджих життя в Києві на колишніх умовах виявилося просто не по кишені. Як буде далі - залежить від рівня зайнятості та зарплат наших громадян. Аналізуючи рівні зарплат більшості категорій орендарів, можна говорити про їхнє зниження приблизно вдвічі. Вважаємо, що й орендні ставки знизяться відповідно", - прогнозують в "Планеті Оболонь".
На думку Сергія Костецького, конкуренцію ще збільшують і міста-супутники, де вже давно є сучасні новобудови, квартири в яких скупили такі ж спекулянти. А сама оренда дешевша. " При позитивному сценарії, якщо запрацює держпідтримка банків і галузі, ми очікуємо, що середні доларові ціни в першому півріччі 2009 р. знизяться не менше ніж на 20%. Якщо все буде тривати, як і зараз, то падіння цін на оренду квартир у столиці може скласти не менше 40%", - додав пан Костецький.
Ніна Міщенко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас