Житлова нерухомість: підсумки року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Житлова нерухомість: підсумки року

Нерухомість
4852
"Веселковий" початок
На початку року пропозиція на вторинному ринку нерухомості зросла в усіх містах України. Про кількість угод у перші місяці року ріелтори згадують із захватом і ностальгією.
В Києві, у порівнянні з аналогічним періодом 2007 року, кількість угод із купівлі-продажу збільшилася на 27%. Вартість оренди зросла на 10-15%, і найняти однокімнатну в столиці менш ніж за $500 можна було й не мріяти.
Банки щедро видавали іпотечні кредити. Протягом перших місяців року вони практично спустошили свої портфелі. Експерти в один голос прогнозували на найближчі півроку підвищення цін на 15-17%. Однак стабілізаційна постанова Національного банку України N458, яка набрала чинності в лютому, істотно ускладнила видачу іпотечних кредитів. У результаті забудовникам стало сутужніше реалізовувати проекти, а покупцям - купувати житло.
Тривожний травень
У травні ринок вторинного житла рухався за інерцією. Укладалися угоди, заплановані два місяці тому, підписувалися задатки в надії на банківський кредит, однак надалі більше 80% договорів були розірвані.
Що стосується первинного ринку нерухомості, то в травні столичні забудовники практично повністю відмовилися від прив'язки до іноземних валют. Такий крок був мотивований, насамперед, зміцненням гривні в останню декаду травня. Кількість об'єктів, в яких ціна для покупця оголошується в гривні, у травні збільшилася на 43% у порівнянні з квітнем. На кінець травня лише в 23-х об'єктах ціна для покупця була встановлена в доларах США.
Оренда стала падати, що характерно і сезонно для кінця навчального року і настання канікул. Однак, забігаючи вперед, вже можна сказати, що це було, мабуть, останнє сезонне і закономірне явище на ринку. Різкого подорожчання у вересні-жовтні так і не відбулося.
Спокійне літо
Вартість житла - як вторинного, так і первинного - коливалося в діапазоні 5-10%. Початок зниження цін багато хто пояснював звичайним сезонним затишком і часом відпусток. Однак багато забудовників вже тоді почали потроху знижувати ціни, кажучи про коливання курсів валют. Пропозиція на первинному ринку нерухомості Києва збільшилася в червні-липні в середньому на 14%.
Однак банки так і не видавали кредити, стурбоване падінням долара населення воліло почекати і не купувати. А продавці чекали осіннього пожвавлення, але так і не дочекалися.
Напружена осінь
У вересні пропозиція на вторинному ринку житла збільшилася в три-чотири рази. Все говорило про підвищення цін, але досвідчені ріелтори заспокоювали: почекайте початку-середини жовтня. Спроби "розворушити" ринок виявилися невдалими. Кредити видавати не стали, та й покупці не поспішали обзаводитися житлом, очікуючи зниження цін.
Тим часом, новобудови в багатьох містах України просто припинили продаватися. Мало того, вони припинили будуватися. У Києві "заморозили" зведення близько третини висотних будинків. А в передмісті, за словами забудовників, зупинилося будівництво половини котеджних містечок.
Забудовники почали "бити на сполох" і говорити про неможливість добудувати почате житло. У зв'язку з кризою низка великих іноземних девелоперських компаній "заморозили" свої проекти в Україні. Серед них - "Mirax Group", "Інтеко", "Midland Group" і т.д.
Оренда почала було дорожчати, оскільки ті, хто збирався купити квартиру в кредит, не можуть одержати позику і змушені знімати житло. Але це не надовго. Вже у середині листопада криза, яка вдарила безробіттям у населення, почала виганяти приїжджих фахівців з великих міст. Це миттєво позначилося на орендних ставках.
Тим часом ріелтори великих міст України залишаються без роботи. Скорочення кількості агентств нерухомості в деяких областях, у порівнянні з вереснем цього року, становить 50-60%. Разом з тим, у декількох регіонах агентства не закриваються, а "ущільнюються".
У середині жовтня був обраний новий президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України (АФНУ). Ним став Андрій Шульга. В інтерв'ю кореспондентові Шульга назвав своїм першим стратегічним завданням об'єднання всіх асоціацій ринку нерухомості і створення об'єднаної асоціації, яка буде відображати інтереси всіх ріелторів України.
У листопаді відбулася ще одна знакова для ринку нерухомості подія. Міністерство регіонального розвитку і будівництва підписало Меморандум про взаєморозуміння з будівельними організаціями і їх об'єднаннями, підприємствами-виробниками будівельних матеріалів, центральним комітетом профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України.
Будівельні організації і виробники будматеріалів зобов'язалися активно впроваджувати енергозберігаючі технології. Крім цього, підприємства взяли на себе зобов'язання мінімізувати втрати кадрового потенціалу, зниження рівня заробітної плати та інших соціальних гарантій на основі освоєння нових видів робіт, товарів і послуг.
Холодна зима-2008
На початок грудня 2008 року ціни на нерухомість впали на 25%, більше 80% девелоперських проектів були припинені. Прийняття Закону "Про першочергові заходи щодо попередження негативних наслідків фінансової кризи і про внесення змін у деякі законодавчі акти України", покликаного стабілізувати ситуацію, у тому числі, у галузі будівництва, поки відчутних результатів не принесло.
В 2009 році гроші направлять на завершення будівництва будинків зі ступенем готовності 70%. При цьому чиновники домовилися із забудовниками про зниження вартості житла за рахунок зменшення рентабельності компаній на період кризи до 15%.
Разом з тим, зменшення економічної активності призвело до зниження кількості бізнес-гостей у столиці. У результаті знизився попит, а за ним і ціни на так звану "готельну оренду". Якщо на початку року квартири за $50 за добу були рідкістю, то на початку грудня можна було знайти й за $30-40.
Рекордний стрибок курсу долара сколихнув ринок житлової нерухомості, однак українці досить швидко зорієнтувалися. В умовах відсутності кредитів, недовіри до депозитів і настирливості забудовників, які заманюють небувалими знижками в надії реалізувати хоча б те, що побудовано, громадяни почали вкладати готівку в дешеву нерухомість. Попит на таке житло за останній місяць дуже виріс.
Продаж однокімнатних квартир за "викидними" цінами пожвавив вже було зовсім засмучених ріелторів. Але, як кажуть, "ті, хто вижив у катаклізмі, перебувають у песимізмі": ріелторські компанії, що залишилися на ринку, поки не прогнозують нічого гарного.
А поки київська влада вирішила збільшити деяким компаніям плату за послуги ЖКГ майже в 10 разів. "У випадку такого істотного підвищення цін на комунальні послуги більшість агентств будуть змушені закритися або працювати нелегально - піти "у тінь", - говориться в листі Союзу фахівців з нерухомості Києва столичній владі
Що принесе нам рік майбутній?
Прогнозувати не береться ніхто. Очевидно, що криза, яка торкнулася всіх без винятку ринків, протриває як мінімум до весни. І багато чого буде залежати від злагодженої і конструктивної роботи держорганів, галузевих асоціацій та учасників ринку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас