НБУ надасть 1 млрд грн Фонду гарантування внесків фізичних осіб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ надасть 1 млрд грн Фонду гарантування внесків фізичних осіб

Кредит&Депозит
1880
Національний банк України (НБУ) дасть кредит Фонду гарантування внесків фізичних осіб на суму 1 млрд грн для збільшення розміру максимальної компенсації по вкладах з 50 тис. грн до 100 тис. грн.
Як повідомив голова Ради НБУ Петро Порошенко на прес-конференції в середу, відповідні зміни в кошторисі Нацбанку на поточний рік затверджені Радою 15 жовтня.
"Сьогоднішнім рішенням Рада НБУ забезпечила можливість негайного надання цього кредиту Фонду, для того щоб він міг підвищити максимальну ставку відшкодування до суми 100 тис. грн", - сказав він.
За його словами, Нацбанк одержав підтвердження Міністерства фінансів, що в оновленій редакції проекту державного бюджету України на 2009 рік буде передбачено виділенню Фонду гарантування внесків фізичних осіб коштів на суму 1 млрд грн, що дозволить Фонду погасити кредит Нацбанку.
"Ми одержали запевняння, що в новій редакції бюджету на 2009 рік буде передбачена окрема бюджетна програма на суму 1 млрд грн, що буде направлена на збільшення коштів Фонду. Після того, як з держбюджету ці кошти надійдуть на рахунок Фонду, цей кредит буде повернутий Нацбанку", - сказав П.Порошенко.
При цьому він відзначив, що Нацбанк, взявши до уваги звернення міністра фінансів, додатково перерахував у бюджет більше 1 млрд грн різниці між доходами та витратами Нацбанку в 2007 році, що дає можливість уряду виділити необхідні кошти Фонду гарантування внесків.
Останній раз розмір максимальної компенсації вкладникам збанкрутілих банків в Україні був підвищений 11 вересня 2007 року - з 25 тис. грн до 50 тис. грн.
За підсумками вересня цього року Фонд гарантування внесків фізичних осіб акумулював 1,689 млрд грн, що на 26,5% перевищує цей показник на початок року. До 1 жовтня кількість банків-учасників Фонду склала 177, кількість тимчасових учасників - два.
Голова Ради НБУ також висловив думку, що кошти Фонду гарантування внесків не будуть потрібні для розрахунків із вкладниками Промінвестбанку (з 7 жовтня в банку працює тимчасова адміністрація), оскільки депозити в цій кредитно-фінансовій установі покриті якісним кредитним портфелем.
Останнім часом 12,59 тис. вкладників ВАТ "Європейський банк розвитку та заощаджень" одержали з Фонду 253 млн грн, 5,29 тис. вкладників ТОВ "Київський універсальний банк" - 80,2 млн грн, 4,44 тис. вкладників АКБ "Інтерконтинентбанк" - 77,8 млн грн та 2,74 тис. вкладників ВАТ АКБ "Гарант" - 44,1 млн грн. При цьому всі ці банки не належали до числа великих.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас