Експерти: Київські забудовники відмовляються від прив'язки ціни до іноземних валют — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Київські забудовники відмовляються від прив'язки ціни до іноземних валют

Нерухомість
530
У зв'язку зі зміцненням гривні, київський первинний ринок нерухомості відмовляється від прив'язки до іноземних валют.
"Київські забудовники в питанні ціноутворення практично повністю відмовилися від прив'язки до іноземних валют. Такий крок мотивований, насамперед, зміцненням гривні, що відбулося в останню декаду травня", - констатується в прес-релізі будівельно-інвестиційної компанії (БІК) "Київ-Житло-Інвест" (Київ) з посиланням на аналітиків компанії.
За даними аналітиків, "у порівнянні із квітнем, минулого місяця на 43% збільшилася кількість об'єктів, у яких ціна для покупця оголошується в гривнях".
Відповідно до прес-релізу, на кінець травня в 23-х об'єктах ціна для покупця була встановлена в доларах США, при цьому в 19-ти з них була прив'язка до діючого курсу НБУ, а в чотирьох - за фіксованим курсом, установленим самою компанією, - це 4,95 і 5,05 за $1.
"Реакція забудовників на ревальвацію гривні, а саме, швидкий перехід на національну валюту і, як уже говорилося, прив'язка до нині діючого курсу НБУ, стали причиною незначного цінового спаду в гривневому еквіваленті: середня ціна на житло економ-класу знизилася на 0,8%, вартість житла бізнес-класу знизилася на 1,3%, а ціна на житло преміум-категорії зменшилася на 3,2%", - відзначається в аналітичному звіті компанії.
При цьому фахівці компанії відзначають, що минулого місяця в 16-ти з 154-х об'єктів, у яких велися продажі, ціни були переглянуті убік збільшення.
За їхніми даними, у доларовому еквіваленті первинний ринок демонструє зростання, зокрема, у порівнянні із квітнем, у травні середня вартість житла економ- і бізнес-класу збільшилася на 2,8%, а вартість квартир преміум-категорії зросла в середньому на 0,6%.
"У червні ситуація на первинному ринку Києва буде досить стабільною: можливі цінові коливання, як убік збільшення, так й убік зниження вартості в межах 1%. Різких цінових стрибків або спадів не передбачається", - прогнозують ситуацію на первинному ринку житла столиці аналітики компанії.
Аналітики проаналізували 193 об'єкта будівництва житлової нерухомості 94 компаній-операторів первинного ринку із планованим періодом здачі четвертий квартал 2007-2012 рік. Продажі ведуться в 154 проаналізованих об'єктах
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас