ПФТС розбирають по пунктах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС розбирають по пунктах

Фондовий ринок
777
Український фондовий ринок продовжує знецінюватися. Учора індекс ПФТС упав на 3,8%, втративши з початку року понад 25%, і пробив психологічну межу 900 пунктів. Усього за кілька місяців через відсутність грошей на ринку акції компаній подешевшали до рівня весни минулого року.
З огляду на затягування кризи ліквідності і проблеми на світових ринках, торговці очікують, що індекс ПФТС може втратити ще 10-15%.
Учора індекс найбільшої української фондової біржі ПФТС впав нижче психологічної позначки 900 пунктів. Протягом дня показник просів на 35,07 пункту і, знизившись на 3,8%, досяг 887,86 пункту. Після абсолютного рекорду, зафіксованого 15 січня, - 1208,61 пункту - головний індикатор фондового ринку України втратив 26,5% і відкотився до значень кінця травня 2007 року.
Генеральний директор ІК Concorde Capital Ігор Мазепа впевнений, що корекція ринку викликана необґрунтованим зростанням торік, коли індекс біржі збільшився на 135%, а деякі акції і зовсім злетіли в ціні на 1000-2000% і вище. "Більшість активів переоцінили, або вони торгувалися із премією відносно східноєвропейських і російських компаній", - говорить він.
Начальник відділу торгівлі цінними паперами ІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко пояснює обвальне падіння цін відсутністю грошей на ринку. За його словами, в український фондовий ринок уже ніхто не інвестує, навіть локальні фонди активно виводять кошти. "Усі чекають, чим закінчиться криза, і акумулюють гроші. У банків проблеми з ліквідністю, тривають списання, росте інфляція, і в найближчий квартал, швидше за все, нічого не зміниться", - констатує Грищенко. Кризу ускладнюють дефіцит гривні на ринку і негативна звітність фінансового сектора США. "Бичків" немає.
"Ведмежата" валять ринок. І межі цьому немає. Проблема у відсутності грошей, - говорить президент інвестфонду "Амадеус-Індекс ПФТС" Михайло Ройко. - Ринок продавлюють униз. Вони (торговці), напевно, хочуть вийти на рівень початку 2004 року, коли було 100 пунктів". Трейдер ІК Galt & Taggart Securities Володимир Волков вважає, що серйозних причин для падіння нема, і називає те, що відбувається, спекулятивною грою учасників. Сума торгів акціями вчора склала 144 млн грн при кількості угод 558.
Подешевшали абсолютно всі лістингові акції, включаючи "блакитні фішки" індексу. Серед них найбільше падіння показали цінні папери "Західенерго" (на 10,72%), Укрсоцбанку (10,42%), ММК ім. Ілліча (8,62%) і "Укрнафти" (6,71%). Різко впали в ціні акції "Запоріжжяобленерго" (на 29,44%), Укргазбанку (21,01%), "Оранти" (18,08%), "Донецькобленерго" (14,29%). Виросли котирування лише чотирьох компаній.
Традиційно український індикатор падає у відповідь на негативні новини зі світових ринків. Але вчора індекси провідних фондових бірж не піддалися такій сильній корекції. У Європі було невелике зниження - DAX упав на 0,86%, CAC - на 0,77%, FTSE 100 - на 0,3%. Азіатські індекси рухалися різнонаправлено: China Shanghai Comp виріс на 0,99%, Hong Kong Hang Seng - на 0,88%, а Japan Nikkei 225 упав на 1,09%. Фондовий ринок США на початку торгів показав невелике зниження: NASDAQ Comp - на 0,76%, NYSE Comp - на 0,45%.
Експерти вважають, що ринок продовжить падіння на тлі відсутності зовнішніх і внутрішніх інвестицій. Не зможуть змінити ситуацію і позитивні звіти українських емітентів. "З огляду на те, що за день індекс ПФТС втрачає 1,5-2%, то ще на 15% (приблизно до 750 пунктів) ринок може спокійно знизитися, - упевнений пан Грищенко. - Драйверів для зростання нема, ми наближаємося до екватора, але не до виходу із кризи". Фактором подальшого падіння ринку стануть травневі свята, перед якими багато торговців будуть переходити із цінних паперів у готівку. "Після свят будемо дивитися, як відкриються світові ринки, і будемо поводитися залежно від торгів на них. Найгірше, що я передбачаю, це падіння ще до кінця літа на 10%", - говорить голова управління з роботи з акціями ІК "Ренесанс Капітал Україна" Олег Татьков. Він вважає, що відновлення світових фондових ринків не відразу викличе попит на акції українських емітентів: "Якщо піде зростання, купувати стануть високоліквідні папери. А Україна до високоліквідів не належить".
Від катастрофічного обвалу цін на акції повинен урятувати природний ринковий принцип їхньої скупки на піку знецінення. "Для того, хто зараз перебуває в українських активах, падіння індексу - це погано, тому що вони втрачають гроші, - відзначає Мазепа. - Але для тих, хто має намір зайти на ринок, це вдалий момент".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас