Житло може стати доступним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Житло може стати доступним

Нерухомість
2104
Програма будівництва "доступного житла" в Україні викликає в одних фахівців неприкритий скепсис, в інших - хоч і досить стриманий, але оптимізм. Остаточну оцінку їй виносити рано, тим більше що дотепер не конкретизовано ні її основні параметри, ні механізми реалізації і не прийняті необхідні законодавчі зміни.
Монарховою волею
Сказати, що житлова проблема в Україні набуває особливу гостроту - виходить, не сказати нічого. На квартирному обліку перебуває 1 млн 300 тисяч сімей, а квартири торік одержали порядку 20 тис. "черговиків". Та й усього в країні щорічно будується близько 87 тис. квартир, по 2 квартири на тисячу людей населення, тоді як треба було б - по 7-10 квартир. При цьому на площі нижчій від санітарної норми (13, 65 кв. м на одну людину) проживає більше 40% від загальної кількості сімей. У переважної більшості громадян елементарно не вистачає коштів на поліпшення своїх житлових умов. І от, нарешті, центральна влада звернула увагу на цю проблему: 8 листопада 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ № 1077/2007 "Про заходи з будівництва доступного житла в Україні і поліпшення забезпечення громадян житлом".
Указом одним із провідних напрямків забезпечення реалізації конституційного права громадян України на житло визнається будівництво за державної підтримки доступного житла - недорогого житла, що здатні придбати громадяни з невисоким рівнем доходів, що потребують поліпшення житлових умов.
Для чого передбачається:
- надання одноразової цільової державної допомоги громадянам для здійснення ними першого внеску на будівництво доступного житла;
- визначення забудовника (замовника) такого житла винятково на конкурсній основі;
- безоплатне надання в користування забудовникові (замовникові), що здійснює будівництво доступного житла, земельних ділянок для такого будівництва;
- відмова від залучення коштів населення, коштів державного і місцевого бюджетів, які використовуються для будівництва доступного житла, на розвиток інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури відповідного населеного пункту;
- будівництво забудовником (замовником) житла, що буде мати невисоку вартість;
- своєчасне підведення магістральних та інших інженерних мереж до межі земельної ділянки, на якій споруджується доступне житло, власниками цих мереж.
В Указі немає точного розміру державної допомоги, але зі слів Президента можна судити, що вона буде становити 30% від вартості житла.
За президентським Указом, тепер у проектах Державного бюджету України на 2009 рік і наступні роки будуть передбачати витрати на будівництво доступного житла в обсязі не менше 0,5 відсотка валового внутрішнього продукту. У державному бюджеті України на 2008 рік для реалізації пілотних проектів з будівництва доступного житла, за словами Віктора Ющенка, повинно бути передбачено близько 500 мільйонів гривень. З бюджетом, однак, ще ясності немає.
Треба - зробимо
Василь Куйбіда, міністр регіонального розвитку та будівництва, упевнений, що все задумане можна реалізувати і говорить, що знає механізми такої реалізації. За його словами, завершена розробка концепції будівництва доступного житла і передана Кабінету Міністрів на розгляд.
Паралельно готується цілісна програма на найближчі 8 років і фактично підготовлений Закон про доступне житло. Днями він був направлений в експертне середовище, щоб одержати компетентні висновки та поради, яким чином закон може бути вдосконалений. Після громадського обговорення він буде направлений на розгляд Кабінету Міністрів, а потім - у Верховну Раду.
Василь Куйбіда запевняє, що вже в наступному році будуть здані перші квартири за програмою "Доступне житло". "Ми відібрали 12 міст, 75 мікрорайонів, де буде будуватися таке житло", - говорить він. Програма буде здійснюватися по всій Україні. Крім того, Василь Куйбіда обіцяє, що протягом нинішнього року обсяги будівництва виростуть на 30%.
Погоня за дешевизною
Зрозуміло, що навіть 30% -ва допомога від держави при нинішніх цінах на житло остаточно проблему не вирішить. Істотним елементом програми є зниження вартості житла. Президент припускає, що в рамках цієї програми будуть будувати житло вартістю 600 доларів за один квадратний метр.
Представники будівельних компаній щодо цього демонструють неабиякий скепсис, звично посилаючись на матеріали, що дорожчають, і робочу силу, а також на й без того недостатню рентабельність свого бізнесу (при цьому, щоправда, саме значення цієї "невисокої" рентабельності не називаючи).
А от що підтримують будівельники, так це пропозицію про зміни в законодавстві, які зобов'яжуть монополістів розвиватися за рахунок власного прибутку, а не вимагати від будівельників тягти газопроводи або лінії електропередач. Тут Міністерство регіонального розвитку та будівництва цілком підтримує заслужений будівельник України, почесний президент ХК "Київміськбуд" Володимир Поляченко. "Будівельників змушують відраховувати кошти на комунальні мережі, але ж їхнім фінансуванням повинні займатися місцева влада і відповідні комунальні служби, - говорить він. - Таких моментів багато, а витрати впливають на вартість квадратного метра".
За словами, Василя Куйбіди здешевлення житла можливе шляхом виділення сесіями рад безоплатно в оренду або у використання під будівництво доступного житла. Крім того, допоможе позбавлення будівельних організацій від зобов'язання вносити 10% від вартості житла на соціальний розвиток, від навантаження з підготовки інженерних мереж, яку можна було б перекласти на місцеву владу. Сподівається він також на нові будівельні технології, а також на використання місцевих будівельних матеріалів, які в загальній вартості будівництва становлять 50%. Все це разом, на думку міністра, здатне зменшити вартість будівництва на 25-30%.
Не треба забувати, що неабияку частку у витратах будівельників займають витрати на обслуговування позикового капіталу.
"Знизити ціни на житло можна шляхом розвитку державних іпотечних програм", - вважає Андрій Миргородський, член ради директорів Української будівельної асоціації
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас