"Приват" може брати участь в купівлі "Укртелекому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Приват" може брати участь в купівлі "Укртелекому"

Фондовий ринок
470
Найбільший національний оператор фіксованого зв'язку "Укртелеком", швидше за все, буде проданий в одні рук. За наявною інформацією, уряд відмовився від поділу оператора на кілька лотів для продажу декільком інвесторам.
Експерти сумніваються, що вітчизняні фінансові воротили зможуть виграти в закордонних інвесторів покупку "Укртелекому" при проведенні відкритого аукціону.
Сьогодні заступник глави Фонду держмайна (ФДМ) Дмитро Парфененко представить на засіданні Кабміну проект уточненого плану розміщення акцій "Укртелекому". ФДМ з урахуванням поправок у плані приватизації оператора повинен буде розписати, яким чином варто поводитись з його акціями, що перебувають у державній власності. У ФДМ не змогли прокоментувати вчора, як виглядає уточнений план розміщення акцій. Раніше повідомлялося, що держава має намір продати цього року 67,79% "Укртелекому".
Стало відомо, що в число ймовірних місцевих інвесторів, крім СКМ, попадає група "Приват". Її участь у приватизації "Укртелекому" багато в чому залежить від того, наскільки номінальна ціна оператора буде відрізнятися від стартової ціни та ціни угоди.
Директор стратегічного розвитку мереж телекомунікаційної компанії Datagroup Олег Стефанюк вважає, що ціна, що днями виставив Кабмін за "Укртелеком", - $635 млн. за 67,79% акцій - набагато нижча від тої, котру держава могла б виставити за контрольний пакет оператора. Ринкова вартість даного пакета, відповідно до вчорашніх підсумків торгів на ПФТС, дорівнює $2,6 млрд. "Заявлена Кабміном ціна, швидше за все, буде стартовою. Цілком імовірно, уряд уже приглянув певного інвестора. Думаю, що варіант продажу "Укртелекому" російській групі компаній АФК "Система" можливий. У той же час при такій ціні оператора можуть, напевно, купити й українські олігархи, такі як бізнесмени з корпорації СКМ і групи "Приват", - відзначив пан Стефанюк.
Аналітик ІК "Конкорд Капітал" Олександр Паращий вважає, що прем'єр Юлія Тимошенко не зацікавлена входити в яку-небудь змову з українськими бізнесменами, тому що їй вигідно продемонструвати прозорий приватизаційний процес. Чи зможуть українські бізнесмени змагатися за рівних умов у конкурсі з іноземцями - Deutsche Telekom, Telekom Austria, АФК "Система", "Вимпелком", поки неясно.
Аналітик ІК "Юпрас Капітал" Олексій Білязе говорить, що участь групи "Приват" у приватизації "Укртелекому" можлива в тому випадку, якщо їй удасться продати свій пакет в "Укрнафті". "Якщо група акумулює кошти від продажу її металургійного бізнесу російському холдингу Evraz з вирученими коштами від "Укрнафти", то ці гроші дозволять групі потягатись з іноземними конкурентами", - вважає аналітик.
Існує й альтернативна схема продажу "Укртелекому". Підприємство буде, наприклад, поділено для продажу на сім-вісім частин: окремо Utel, інші частини - регіони присутності компанії (північ, південь, захід, схід, центр, Київ і Київська обл.). У держави після приватизації не повинно залишитися ніякої частки в "Укртелекомі".
У першу чергу можна продати (цього року Utel) і, можливо, захід. Інші лоти будуть продаватися в наступні роки. Така схема повинна забезпечити чесну конкуренцію з боку інвесторів і максимальний виторг від продажу національного оператора.
Але уряд, схоже, обрав продаж компанії в одні рук за одну угоду. Олексій Білязе вважає, що механізм продажу "Укртелекому" може бути в деякому сенсі аналогічний схемі продажу Одеського припортового заводу. Тут основною концепцією приватизації може стати конкурс із елементами аукціону.
Акції "Укртелекому", які котируються на ПФТС, учора впали на 4,4% - до позначки 1,04 грн. Аналітики припускають, що подібна корекція відбулася не без участі учасників українського фондового ринку з російським корінням.
Останні намагаються позбутися останнім часом від акцій в "Укртелекомі" і переводять кошти в Росію, в акції менш ризикових місцевих телекомунікаційних компаній.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас