Лідери країн ЄС підпишуть сьогодні нову основоположну угоду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лідери країн ЄС підпишуть сьогодні нову основоположну угоду

124
У Лісабоні сьогодні лідери 27 країн-членів Євросоюзу підпишуть нову основоположну угоду ЄС.
Вона повинна замінити проект загальноєвропейської конституції, яку не вдалося затвердити на референдумах у Франції і Нідерландах, передає "Німецька хвиля".
Як заявив раніше прем'єр головуючої в ЄС Португалії Жозе Сократеш, "з досягненням цієї угоди Європа вийшла зі своєї інституційної кризи".
Новий договір покликаний реформувати європейські інститути, які виявилися досить неповороткими після того, як до Союзу приєдналися 12 нових країн.
Схваленню документа передували гострі дебати. Лідери країн Євросоюзу пішли на компроміс із Італією і Польщею, які протестували проти початкового проекту угоди, загрожуючи накласти на нього вето.
Проект, зокрема, передбачав зменшення числа депутатів від Італії в Європейському Парламенті. У результаті в них могло виявитися менше там представників, ніж у Франції і Великобританії. У підсумку Італія збереже паритет представництва в ЄП з Великобританією і буде мати лише на одне місце менше, ніж у Франції.
Що стосується Польщі, то вона наполягала на тому, щоб країни, що виступають проти прийняття тієї чи іншої пропозиції, але опинилися в меншості, мали право тимчасово "заморозити" ухвалене рішення. У підсумку, Варшава домоглася свого, і відповідне положення було включено в текст угоди.
З нового договору виключили статтю про державну символіку - прапор і гімн ЄС. У той же час він передбачає створення двох нових впливових посад - президента ЄС, якого будуть вибирати на два з половиною року, а також заступника голови Єврокомісії, яким стане верховний представник ЄС в єдиній зовнішній політиці і політиці безпеки. Роль Європарламенту зросте, але в ньому скоротять кількість мандатів.
Нова базова угода ЄС набуде чинності на початку 2009-го року після ратифікації всіма державами Старого Світу.
Після церемонії підписання угоди, що відбудеться в Лісабоні, глави держав ЄС відправляться в Брюссель, щоб обговорити поточні проблеми. Очікують, що саме там буде ухвалено рішення про створення "Ради наймудріших". Цей орган повинен окреслити завдання і напрямки розвитку ЄС до 2030 р.
Президент Франції Ніколя Саркозі хотів би, щоб ця рада визначила й остаточні кордони ЄС, за які він більше не зможе розширюватися. Втім, ця ідея була відхилена.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас