Бюро відслідковуватиме страхових шахраїв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюро відслідковуватиме страхових шахраїв

330
В Україні почало роботу в платному режимі "Бюро страхових історій", створене російським Центром страхового права для протидії страховому шахрайству. До нього вже підключилися 14 страхових компаній.
За словами генерального директора Центру страхового права Олексія Алгазіна, бюро дозволить страховикам виявляти випадки страхового шахрайства і запобігати йому. За півтора місяця роботи системи в тестовому режимі до неї підключилися 33 страхові компанії. "За цей час було виявлено дев'ять випадків одночасної подачі заяв на страхове відшкодування в різні СК", - розповів Алгазін.
У Росії, де система пропрацювала чотири місяці, були виявлені три організовані злочинні групи, які протягом декількох років інсценували фіктивні ДТП. Причому до складу одного угруповання входили і співробітники міліції.
За оцінками Ліги страхових організацій України, щорічно 10% виплат страховики здійснюють за сфабрикованими страховими випадками. "Якщо розрахувати в абсолютних цифрах, то за перше півріччя 2007 р. ця сума склала близько 280 млн. грн.", - відзначає Наталя Гудима, гендиректор ЛСОУ. Незважаючи на це, страховики дотепер не об'єднали зусилля у боротьбі із шахрайством, хоча було кілька спроб створити єдине бюро кредитних і страхових історій. "Страхові компанії не готові ділитися інформацією про всіх клієнтів компанії, боячись, що їх переманять інші страховики. І навіть зараз компанії не надають розголосу великим випадкам страхового шахрайства", - відзначає Гудима.
За інформацією Центру страхового права, найбільш привабливим видом шахрайства є інсценування ДТП, частка якого в загальному обсязі шахрайських випадків становить 63,2%. 20,1% становлять випадки фіктивної крадіжки авто, 11,2% - підпали і розкрадання майна і найменше, 3,5%,- шахрайські випадки зі страхуванням життя та здоров'я.
Брати участь в "Бюро страхових історій" погодилися вже 14 страхових компаній. На думку Наталі Гудими, їхня кількість незабаром зросте до 70. Серед діючих учасників компанії "ПЗУ Україна", "Просто-страхування", "Кредо-класик", "Вексель". Робота "Бюро страхових історій" побудована так, щоб дозволити страховикам обмінюватися інформацією з конкретних страхових випадків і по будь-яких видах страхування. Всі СК зобов'язані будуть відповісти на запит протягом доби. Участь у бюро коштує 1090 грн. на місяць.
У планах бюро на наступний рік - розширення географії роботи системи на всі країни СНД. З розповідей страховиків, нерідкісні випадки викрадення авто і вивезення його в сусідні країни з наступною реєстрацією і страхуванням. "Також ми маємо намір впровадити програму "Індикатор ДТП", що успішно працює за кордоном і вже пройшла тестування в Росії. Ця програма містить близько 90 критеріїв страхового шахрайства, що дозволить страховикам уникнути участі в ньому людського фактору", - пояснює Алгазін.
Деякі види шахрайства залишаться поза полем зору "Бюро страхових історій", наприклад, укладання страхового договору після настання страхового випадку.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас