Нові горизонти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові горизонти

Нерухомість
912
З дефіцитом змушені рахуватися як зацікавлені в придбанні ділянки для будівництва заміського будинку приватні особи, так і інвестори, що розвивають проекти котеджних містечок. Тому в радіус інтересів потенційних покупців потрапляють нові перспективні райони і напрямки.
З початку року середня вартість земельної ділянки під котеджну забудову в передмісті Києва зросла майже вдвічі. Саме в цьому напрямку витікає з міста спекулятивний капітал, який раніше інвестувався в київську житлову нерухомість, що не приносить вже колишніх прибутків. Це також пов'язане з наявністю в передмісті недооцінених земельних ділянок.
Найбільшим попитом, за словами директора з маркетингу компанії CV Development Володимира Степенка, користуються великі ділянки площею від 40 га в 30-кілометровій зоні від Києва. Практично повна відсутність аналогічних об'єктів у радіусі 10 км від міської межі призвела до того, що покупці готові платити практично будь-яку ціну за такі ділянки.
У порівнянні з інвесторами, орієнтованими на масштабні придбання, у приватних осіб можливостей для маневрів більше. Але і в цьому сегменті окремі категорії ділянок стали дефіцитним товаром. Начальник відділу продажів будинків і земельних ділянок компанії "Траєкторія" Євгенія Кузьменко відзначає, що в цей час підвищеним попитом користуються ділянки з розвинутою інфраструктурою і можливостями для підведення комунікацій, розташовані поблизу від транспортних шляхів у мальовничій місцевості - поруч із лісом або водоймом.
При цьому милуватися красивим пейзажем на ділянках, що знаходяться в 100 км від Києва, мало хто хоче. На ринку як і раніше виділяються окремі "гарячі" напрямки з найбільш гостродефіцитними серед кінцевих покупців населеними пунктами. У першу чергу це Конча-Заспа та Обухівський напрямок у цілому - там попит відчутно перевищує пропозицію. Власники вільних ділянок, що залишилися, очікують цінового піка або появи необхідної інфраструктури для початку котеджного будівництва. Втім, директор компанії "Заміське життя" Андрій Кудрін упевнений, що надалі темпи подорожчання ділянок під забудову, розташовані в престижних районах, будуть сповільнюватися.
Географія попиту
Інтерес покупців поширюється не тільки на горезвісну Кончу-Заспу та інші населені пункти Обухівського напрямку, такі як Нові і Старі Безрадичи. Підвищеним попитом на ринку також користується Житомирський напрямок - Софіївська і Петропавлівська Борщагівка, Ірпінь, Буча, Білогородка, Мила. За інформацією Кузьменко, тільки за десять місяців цього року вартість землі тут зросла на 40% і зараз становить приблизно $17-22 тис. за сотку. На Одеському напрямок найбільшим попитом користуються ділянки в Іванковичах, Круглику, Хлепчі.
У Вишгородському районі особливо популярні розташовані поблизу Київського водоймища Старі і Нові Петрівці, Лютіж, а також розташована на березі Десни Хотянівка. На лівому березі Дніпра найбільш затребувані ділянки на Бориспільському напрямку, зокрема в Осокорках, Вишеньках і Гнідині. За оцінками Євгенії Кузьменко, тут попит на земельні ділянки перевищує обсяг пропозиції як мінімум в 2,5-3 рази, а вартість землі за десять місяців цього року зросла на 15-40%.
У правильному напрямку
З огляду на те, що в престижних районах, де найбільше активно розвивається котеджна забудова, спостерігається дефіцит вільних ділянок, у сферу інтересів покупців попадають нові території. "Ще торік привабливими для приватних осіб і девелоперів вважалися землі, віддалені від Києва не більше ніж на 15 км. Сьогодні ж спостерігається активне освоєння ділянок, розташованих у зоні 40 км. Такі процеси охопили Обухівський, Вишгородський і Житомирський напрямки, а надалі поширяться і на інші райони столичного передмістя", - упевнена Кузьменко.
За словами Володимира Степенка, подібна тенденція до розширення географії ринку землі і заміської нерухомості проявляється в поступовій популяризації Фастівського і Баришівського районів, які всупереч ринковому попиту показують досить стабільні темпи приросту цін на ділянки. Спостерігається активний розвиток та освоєння земель і у Бородянському районі. "Найбільше зростання вартості землі під котеджне будівництво за 2006-2007 роки продемонстрували райони, що не примикають безпосередньо до Києва, - Баришівський, Бородянський, Макарівський", - відзначає Володимир Степенко.
Відцентровий рух
В цілому, експерти відзначають збільшення популярності ділянок, розташованих більше ніж в 30 км від Києва, що означає новий виток розвитку ринку. "До II декади 2008 року практично всі напрямки в столичному передмісті будуть привабливі і цікаві інвесторам, - прогнозує Євгенія Кузьменко. - У наступному році подорожчають земельні ділянки, розташовані в радіусі 30-50 км від столиці, з тієї причини, що пропозиція вільних менш віддалених від столиці ділянок буде практично вичерпана.
Втім, різкі цінові перегони більше не будуть шокувати ринок. В 2008 році ми очікуємо збільшення вартості земельних ділянок у середньому на 5-5,5% на місяць. Це стосується, насамперед, дефіцитних земель, з "чистою" правовстановлюючою документацією і перспективним, з погляду інвестицій, місцем розташування".
Ціна на земельні ділянки на околицях Києва
Джерело: "Траєкторія".
*станом на 10.11.2007 р.
Вартість землі під Києвом, $/сотка
Джерело: CV Development
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас