Іспанці повернули Україні скіфське золото вартістю 60 мільйонів євро (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанці повернули Україні скіфське золото вартістю 60 мільйонів євро (відео)

Казна та Політика
613
Іспанці повернули Україні скіфське золото вартістю 60 мільйонів євро (відео)
Іспанці повернули Україні скіфське золото вартістю 60 мільйонів євро (відео)
Золоті сережки, брошки, пекторалі та інші прикраси скіфів Україні передала Національна поліція Іспанії. Вартість коштовностей — 60 мільйонів євро.
За даними правоохоронців, ідеться про 11 ювелірних виробів, які були виставлені у 2009−2013 роках в одному з київських музеїв. У 2016-му їх контрабандою вивезли з країни.
Артефакти вилучили в результаті міжнародної спецоперації в Мадриді, пише «Ранку Вдома». Про це йдетсья у відео:
Іспанські поліцейські заарештували п’ятьох контрабандистів, які продавали скіфське золото. Троє з них — це громадяни Іспанії, двоє — українці. Зловмисники вивозили коштовності з України до Європейського Союзу з 2014 по 2020 роки.
«Перші розслідування почалися, коли агенти Національної поліції Іспанії дізналися, що серію надзвичайно цінних золотих артефактів продає громадянин України, який проживає у Мадриді. 2021 року слідчі вилучили у підозрюваного золотий пояс із головами баранів. Саме його українець продав мадридському бізнесмену», — коментує речниця Національної поліції Іспанії Ана Рамон.
Далі іспанські правоохоронці у співпраці зі Службою безпеки України відстежили ще кілька цінних предметів, які з 2009 по 2013 роки виставлялися в одному з київських музеїв.
«Ці коштовності неможливо було продати через звичайні законні канали. Зокрема, через аукціонні кімнати. Тому зловмисники включали їх до капіталу різних комерційних компаній, створених спеціально, аби полегшити їхню комерціалізацію групою інвесторів», — додає Ана Рамон.
Вилучені у злочинців одинадцять золотих артефактів арештували і відправили на експертизу, аби визначити їхню приналежність до української культурної спадщини. Експерти підтвердили, що коштовності дійсно мають історичну та культурну цінність.
Велика ажурна пектораль у вигляді чотирьох джгутів із зображенням тварин і рослин — це нагрудна прикраса скіфського царя. У золотому флаконі із сердоліком скіфи зберігали ароматичні масла. Українські археологи говорять, що передані іспанцями коштовності, які були створені скіфською цивілізацією, належать до найвідоміших історичних надбань України.
Скіфське золото, котре зберігалося в українських музеях на окупованих росіянами територіях, було розграбоване агресором з початком Великої війни. Збитки від розкрадання росією мистецької спадщини України оцінюють у сотні мільйонів євро.
До речі, у Finance.ua з’явилась своя сторінка в Instagram. Підписуйтесь — буде яскраво, цікаво і корисно для вашого 👛 гаманця. 👇Доєднуйтесь до Instagram Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас