Чи залишаться гривневі депозити популярними серед українців — думка банкіра — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи залишаться гривневі депозити популярними серед українців — думка банкіра

Кредит&Депозит
2989
Чи залишаться гривневі депозити популярними серед українців — думка банкіра
Чи залишаться гривневі депозити популярними серед українців — думка банкіра
Тренд на зменшення дохідності за гривневими вкладами буде продовжуватися до кінця травня. Втім попри це гривневі депозити все ж залишаються привабливими для громадян — через їхній пасивний прибуток.
Про це заявив директор департаменту роздрібного бізнесу Глобус Банку Дмитро Замотаєв у коментарі 24 Каналу.
За його словами, останній тиждень травня стане логічним продовженням квітневого тренду до зменшення дохідності за гривневими вкладами.
Банкір нагадує, що 25 квітня регулятор знизив ставку за 3-місячними депозитними сертифікатами із 17,5% до 16,5%, на основі якої формується дохідність гривневих вкладів.
«Щоправда, на тлі низької інфляції, що у річному вимірі складає 3,2%, а з початку року не перевищує 1,4%, депозити в національній валюті залишаються вагомим інструментом для пасивного прибутку, що і робить їх цікавими для громадян», — додав він.
На думку Замотаєва, наразі альтернативи гривневим вкладам майже немає. Наприклад, вкладання коштів в ОВДП потребує не лише певної обізнаності, специфічних знань, а також більш потужних сум, що вимірюються сотнями тисяч гривень.
«Натомість щоб „відчути“ прибуток, розмір гривневого вкладу може бути суттєво меншим. Наразі мінімальні розміри вкладів в банках становлять від 1 тисячі гривень», — додає він.
Крім того, іншим потенційним інструментом може стати відкриття валютних вкладів. Це використовується багатьма виключно, як банківська «комірка», тобто місце зберігання грошей.
Наприкінці травня в сегменті гривневих депозитів загальні характеристики будуть такими:
  • ставка за 3-місячними депозитними сертифікатами залишиться на рівні 16,5%, відтак тенденція до поступового зниження дохідності гривневих вкладів набиратиме обертів;
  • понад 70% банків вже переглянули чи переглядають наявні депозитні програми, знижуючи ставки дохідності в середньому на 0,5 — 1%;
  • максимальні ставки за гривневими вкладами складуть близько 15% річних;
  • середні ставки за вкладами від 3 місяців до 6 місяців наблизяться до 12,5% річних;
  • середні ставки за вкладами від 9 місяців до 12 місяців складатимуть до 12% річних;
  • чистий прибуток за гривневими вкладами залишиться на високому рівні: залежно від тривалості депозиту — до 6 — 7%;
  • разом із завершенням травня добігатиме кінця дія пільгових, акційних умов розміщення коштів за старими ставками, що на 0,5 — 1% є більшими від теперішніх.
«Таким чином, є всі ознаки того, що в останній тиждень травня завершиться „оформлення“ нових умов розміщення коштів на гривневих депозитах. Також варто зауважити, що нові ставки можуть протриматися щонайменше 2 — 3 місяці й навіть більше», — каже банкір.
У разі суттєвого покращення економічних умов та зниження ставки за 3-місячними депсертифікатами, дохідність гривневих вкладів знову може бути переглянута.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту 👛

За матеріалами:
Телеканал 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас