Київ на останньому місці серед європейських столиць за вартістю оренди житла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ на останньому місці серед європейських столиць за вартістю оренди житла

Нерухомість
1490
Київ на останньому місці серед європейських столиць за вартістю оренди житла
Київ на останньому місці серед європейських столиць за вартістю оренди житла
Ціни на оренду квартир в Європі перестали зростати. Водночас Київ на останньому місці серед європейських столиць за вартістю оренди житла.
ЛУН дослідив свіжий аналіз від HousingAnywhere.
«За даними HousingAnywhere, в Європі можна помітити, що ціни на оренду вже не так швидко ростуть, але вони ще не почали падати», — зазначають аналітики ЛУН.

Статистика цін у Європі

Такі міста, як Амстердам, Париж, Гаага, Мюнхен і Утрехт, постійно входять до топ-10 за вартістю квартир, кімнат і студій та мають постійні проблеми з доступністю житла в Нідерландах і Німеччині.
Із усіх міст у топ-10, лише Мюнхен зазнав зниження цін на всі типи нерухомості порівняно з минулим роком. Амстердам, хоч і залишається найдорожчим містом для оренди усіх типів нерухомості, проте ціни на студії там трохи знизилися — на 0,6%.
Київ на останньому місці серед європейських столиць за вартістю оренди житла
Амстердам і Рим — два міста з найбільшою ціною на квартири з мінімальним підвищенням орендної плати порівняно з минулим роком на 0,1% і 2,6% відповідно. Оренда квартири в Амстердамі коштує 2 275 євро, в Парижі - 1 862 євро, в Лісабоні - 1 700 євро. За даними ЛУН, вартість аналогічної квартири в Києві - 500 євро.
Турин і Валенсія показали найбільше зростання орендної плати порівняно з минулим роком на 37,5% і 33,3%, але попри все з найнижчими орендними ставками (1100 і 1400 євро) серед великих міст у західній Європі.
Щодо Лісабону, після великого зростання цін у 2023 році він реєстрував значне зниження на 21,1% порівняно з минулим роком, що зробило його дев’ятим містом з найвищими цінами на квартири в Європі з орендною ставкою 1700 євро.

Однокімнатні квартири студії

Деякі міста Німеччини зазнали падіння цін, наприклад Штутгарт і Берлін зі зниженням на 26,2% і 7,7% відповідно. На противагу цьому, в деяких італійських містах спостерігається різке зростання. Болонья посідає п’яте місце серед найдорожчих міст для студій зі зростанням не менше ніж на 25%.
Київ на останньому місці серед європейських столиць за вартістю оренди житла
Рим займає дев’яту позицію з середньою орендною платою 1200 євро та зростанням на 20% порівняно з минулим роком. В Іспанії в Мадриді спостерігається зростання на 13,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року, поступово скорочуючи розрив з цінами в Барселоні.
Валенсія показала одне з найвищих зростань цін на оренду порівняно з минулим роком (23%), але все ще пропонує більш доступні ціни на оренду (із середньою орендною платою 800 євро).

А що в Україні

«Навіть з цінами до повномасштабного вторгнення оренда в українській столиці була відчутно нижча за європейські столиці. Так, обʼєм нашої економіки та платоспроможність також були і залишаються меншими, але за всіма економічними показниками вартість оренди мала бути вищою. Це ж стосується і вартості житла для купівлі. Згідно з розрахунками економістів, при зростанні ВВП до рівня сусідніх країн ціни на нерухомість в Україні можуть відчутно вирости», — прокоментував CBBO ЛУН Денис Суділковський.
Загалом, ринок оренди нерухомості в Україні значно більш динамічний та гнучкий, ніж в інших Європейських країнах. Для нас коливання в межах 20% протягом пів року є нормальним. Ринок моментально реагує на будь-які зміни в країні, на фронті, в економіці, і так само швидко повертається в норму.
Так, в Києві вартість оренди трикімнатних квартир з лютого почала стабільно зростати — на 16.67%. Це зростання можна вважати сезонним, і за прогнозами аналітиків ЛУН, однокімнатні та двокімнатні квартири теж відчують здорожчання найближчим часом.
Інфографіка: ЛУН
Інфографіка: ЛУН
Нагадаємо, станом на квітень 2024-го загалом в країні продаються квартири в 1523 нових ЖК, свідчать дані ЛУН.

Довідка Finance.ua:

  • за даними Держстату, з початку року вартість зросла на 3,7%, при загальній інфляції в 1,2%. Середня ціна за місячну оренду 1-кімнатної квартири у березні 2024 року становила 6 851 грн;
  • в Україні можуть запровадити соціальну оренду житла для вирішення питання внутрішньо переміщених громадян та осіб, які потребують підтримки держави у вирішенні житлового питання;
  • за даними Dim. Ria, на початку весни 2024 року кількість пропозиції оренди дещо знизилася. Таким чином в Одеській області на 53% менше оголошень до попереднього місяця. У Полтавській області пропозиція зменшилася на 77%. Втім у Дніпропетровській області на 59% стало більше оголошень.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші до зарплати 👛

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас