Єврокомісія вважає, що в Україні зробили недостатньо для реформи державної служби — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія вважає, що в Україні зробили недостатньо для реформи державної служби

343
Єврокомісія вважає, що в Україні зробили недостатньо для реформи державної служби
Єврокомісія вважає, що в Україні зробили недостатньо для реформи державної служби
Єврокомісія в своєму Звіті від 8 листопада стосовно можливості розпочати з Україною переговори про вступ до ЄС розкритикувала стан реформування державної служби.
Єврокомісія зазначає, що «Україна має певний рівень підготовки у сфері реформи державного управління з обмеженим прогресом, досягнутим протягом звітного періоду. У той час, як українське державне управління виявилося стійким під час агресивної війни рф проти України, реформа сповільнилася або зупинилася у низці секторів, зокрема у наймі й відборі на основі заслуг, класифікації посад і реформі заробітної плати, а також у інформаційній системі управління персоналом».
У наступному році Україна, за словами ЄК, зокрема, повинна:
  • забезпечити своєчасне приведення чинного законодавства у відповідність із Законом про адміністративну процедуру в усіх сферах його дії;
  • відновити наймання та процес відбору на основі заслуг, а також запровадити класифікацію посад як передумову для комплексної реформи заробітної плати;
  • досягти прогресу в розгортанні інформаційної системи управління людськими ресурсами по всій країні.
Також Єврокомісія вказує, що галузеві міністерства рідко оцінюють вартість проектів програмних документів та нормативно-правових актів (у 2022 році лише два з 28 затверджених Кабінетом Міністрів програмних документів містили інформацію про вартість реалізації).
Критики зазнав і набір кадрів на посади «фахівців з питань реформ».
«Створення політики директоратів у міністерствах та набір кадрів для заміщення посад підтримки реформ, спрямованих на усунення цих прогалин та надання технічної підтримки в реалізації пріоритетних реформ — не завершено. До кінця 2022 року було заповнено менше 750 посад із підтримки реформ із 3000 запланованих посад із тенденцією до зменшення у 2023 році», — зазначається у звіті.
«Цифровізація системи людських ресурсів залишається недостатньою. Розробка та використання інформаційної системи управління людськими ресурсами (HRMIS) — з метою забезпечення цифрової платформи для всіх операцій з кадрами в державних установах з 2017 року просувається дуже нерівномірно. HRMIS, включаючи модуль нарахування заробітної плати, була запущена як основна ІТ-система лише обмеженою кількістю установ і наразі надає інформацію приблизно про 15% посад.

Читайте також: Що відбувається з корупцією в ЄС і США

Система оплати праці залишається непрозорою та нерівною. Як результат, здатність запропонувати конкурентоспроможну посаду різниться в різних установах. Загалом плинність вищого керівництва є значною, що призводить до відсутності стабільності персоналу. Необхідні систематичні зусилля для залучення, найму та розвитку високопрофесійного та незаангажованого вищого керівництва", — підсумували в Єврокомісії.
Також в Єврокомісії попередили, що не треба звільняти певні органи влади з-під дії нового закону про адміністративну процедуру.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас