В Україні 135 видів податкових стягнень, це спонукає підприємців переходити «в тінь» — думка екперта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні 135 видів податкових стягнень, це спонукає підприємців переходити «в тінь» — думка екперта

Казна та Політика
358
В Україні 135 видів податкових стягнень, це спонукає підприємців переходити «в тінь» — думка екперта
В Україні 135 видів податкових стягнень, це спонукає підприємців переходити «в тінь» — думка екперта
Надмірна кількість — 135 — різних податкових стягнень в Україні спонукає підприємців працювати в тіньовій економіці, яка, за словами голови Комітету економістів України Андрія Новака, становить близько 50% української економіки.
«Зараз основна проблема української податкової системи — це надмірна нагромадженість податкових платежів. У нас на сьогодні 135 видів різних податкових стягнень, і це дуже демотивує підприємницьку діяльність, стимулює тінізацію, що у нас і відбувається" — зазначив Новак.
За його словами, близько 50% української економіки знаходиться «в тіні», і це — прямий наслідок такої надто нагромадженої стягненнями податкової системи України. «Тому ключове завдання в податковій реформі, якби вона здійснювалася, це різке зменшення кількості податкових стягнень. Їх надмірна кількість — це ключова проблема нашої податкової системи», — вважає Новак.
Водночас експерт додав, що порівняно невеликі податкові ставки податку на прибуток і податку на доходи фізосіб, єдиного податку, акцизів можна вважати перевагою чинної податкової системи. Але їхня кількість і адміністрування — це великі її недоліки.
Новак вважає що основними викликами через таку податкову політику є подальша тінізація української економіки, практика якихось обмежень економічної діяльності, заборон на певні види діяльності, в тому числі пов’язаних з воєнним станом.
«Тобто є речі якісь об'єктивні, а є суб'єктивні, скажімо так, нашарування неефективної податкової політики. Знову повернулася практика хабарів у податковій службі податківцям. Тобто цифровізація нашого життя чомусь ще не дійшла до підприємницької діяльності, і зокрема до податкової системи», — уточнив він.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас