У 2024 році кількість вакансій для ветеранів зросла на 82% - дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2024 році кількість вакансій для ветеранів зросла на 82% - дослідження

Особисті фінанси
156
У 2024 році кількість вакансій для ветеранів зросла на 82% - дослідження
У 2024 році кількість вакансій для ветеранів зросла на 82% - дослідження
У 2024 році кількість вакансій для ветеранів зросла на 82%. Проте аналітика показує, що роботодавці мають низку упереджень до цієї категорії працівників: рідко готові запропонувати їм керівні посади та ототожнюють із людьми з інвалідністю.
Про це повідомляє портал Work.ua.
Кількість вакансій для ветеранів зросла майже у 4 рази. Якщо у лютому 2022 року таких пропозицій роботи було 3 229, то у червні 2024 — вже 12 334.
На вакансії для ветеранів впливали всі ті чинники, що і на загальний ринок праці: бачимо різке падіння пропозицій роботи після початку повномасштабного вторгнення, просідання у грудні, який є «низьким» сезоном тощо.
У 2024 році кількість вакансій для ветеранів зросла на 82% - дослідження
Водночас протягом 2024 року кількість вакансій для ветеранів зросла на 82%, що не синхронізується із загальним ринком праці, де роботи побільшало на 22% (що теж чимало).

Що могло вплинути на ситуацію

Роботодавці стикнулися з дефіцитом кадрів, що змушує їх долати упередження до різних категорій працівників, зокрема й ветеранів.
Ця тема активно обговорюється в різних середовищах: в громадському секторі, на рівні великого бізнесу, міжнародних інституцій тощо. В інформаційному просторі зʼявляється більше матеріалів, досліджень, кейсів про працевлаштування ветеранів.
Але не будемо заперечувати очевидного: поки що вакансій для ветеранів досить мало — лише 11% від усіх пропозицій роботи.

Які області виявилися не надто дружніми до ветеранів

Найбільшу кількість роботи ветеранам пропонують роботодавці на Київщині та ті, що шукають віддалених працівників (переважно у сферу IT, маркетингу, продажів).
За ними йдуть роботодавці з Львівської, Дніпропетровської, Одеської та Івано-Франківської області. Тут немає нічого дивного, адже в цих областях бачимо найбільше вакансій на ринку праці в цілому.
Як проаналізувати частки вакансій для ветеранів у кожній області, стає цікавіше. Бачимо, що в лідерах Херсонська, Тернопільська, Львівська та Миколаївська області. Натомість найменшу частку роботи для ветеранів маємо на Донеччині, Харківщині та Полтавщині.
У 2024 році кількість вакансій для ветеранів зросла на 82% - дослідження
У десятку посад, які найчастіше позначають підхожими до ветеранів, потрапили:
  • водій (1 131 пропозиція роботи у червні);
  • менеджер з продажу (714);
  • продавець-консультант (615);
  • вантажник (465);
  • касир (421);
  • менеджер по роботі з клієнтами (397);
  • інспектор відділу охорони (359);
  • експедитор (291);
  • різноробочий (290);
  • комірник (274);
  • кухар (230).
Зауважимо, що 7 із 10 посад у цьому переліку збігаються із десяткою найпопулярніших вакансій на загальному ринку праці.
Нагадаємо, найпопулярнішими сферами віддаленої роботи є роздрібна торгівля, реклама/дизайн/PR, адміністративний персонал, HR, освіта.
Медіанна зарплата в Україні для віддаленого формату роботи у 2024 році становить 18 500 гривень. Зростання з 2022 року — 23%.
Якщо звикли відкладати кошти, але хочете зберегти їх від знецінення, один зі способів це зробити — тримати їх у банку на депозиті. А якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua, то можна отримати ще й додатковий бонус. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням:

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас