Ситуація в Україні потребує підвищення і військового збору, і ПДВ — Гетманцев — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ситуація в Україні потребує підвищення і військового збору, і ПДВ — Гетманцев

Казна та Політика
132
Ситуація в Україні потребує підвищення і військового збору, і ПДВ — Гетманцев
Ситуація в Україні потребує підвищення і військового збору, і ПДВ — Гетманцев
Вирішенням проблеми збору коштів, яких бракує на армію, є підвищення і військового збору, і податку на додану вартість (ПДВ).
Про це заявив голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев на форумі «Бізнес і війна», організованому NV у Києві в середу.
«Коли держава приходить до людей і каже: мені не вистачає на армію ось стільки, будь ласка, давайте кожен із нас скинеться на цю святу мету, і потрібно швидко, для цього є тільки дві відповіді на сьогодні — це військовий збір і ПДВ», — сказав він.
«Тільки два ці потужні податки здатні швидко зібрати гроші в бюджет з усіх платників рівно», — додав він.
Гетманцев вважає, що запровадження податків на розкіш малоефективне.
«Коли ми починаємо визначати вичерпний перелік предметів розкоші, ми ніколи не можемо ні з ким домовитися», — зазначив голова комітету.
Він додав, що критику викликали й запропоновані ставки на окремі товари.
«Чому ювелірка мала платити 30%, за автомобілі — 15%, а за квартири та банківське золото — 5%. Ніякої не було аргументації. І, справді, її, напевно, не може бути», — зазначив Гетманцев.
За його словами, третім аргументом проти цих податків був їхній невеликий фіскальний ефект: «Ми отримуємо досить велику групу незадоволених і фіскальний ефект у розмірі трьох-чотирьох мільярдів від запровадження будь-якого з цих видів податків».
Як вважає голова комітету, підвищення військового збору і ПДВ — це справедливий підхід.
«Аргумент про те, що військовий податок платить тільки білий бізнес, який платить білі зарплати, а ті, хто платить у конвертах, не платять податків, — це правда абсолютно, але це стосується будь-яких податків, абсолютно всіх податків. Тому жодних 100% аргументів на користь або військового збору, або ПДВ немає», — наголосив Гетманцев.

Довідка Finance.ua:

  • Верховна Рада 17 вересня 2024 року ухвалила в першому читанні доопрацьований ресурсний законопроєкт № 11 416-д про підвищення з 1 жовтня військового збору з 1,5% до 5%;
  • як передбачається, завдяки включенню до законопроєкту норми про підвищення до 50% податку на прибуток банків і підтримці її Мінфіном запропоновані податкові ініціативи принесуть до держбюджету-2024 58 млрд грн, а до держбюджету-2025 — 137 млрд грн.
Додаткові кошти можуть бути на вашому рахунку вже сьогодні. Кредити онлайн. Багато пропозицій, можна порівняти умови. Каталог на Finance.ua.

Обрати кредит 🧐

За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас