Скільки принесе в бюджет додаткове оподаткування банків — відповідь Гетманцева — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки принесе в бюджет додаткове оподаткування банків — відповідь Гетманцева

Казна та Політика
292
Скільки принесе в бюджет додаткове оподаткування банків — відповідь Гетманцева
Скільки принесе в бюджет додаткове оподаткування банків — відповідь Гетманцева
Ухвалений нещодавно закон про додаткове тимчасове оподаткування банків сприятиме залученню додаткових 24 млрд грн за результатами 2023 року до бюджету 2024 року. Це додатковий податок, який накладається на надприбутки банків.
Про це у коментарі Українському радіо повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, член депутатської фракції партії «Слуга народу» Данило Гетманцев.
Відповідаючи на запитання, чому це рішення важливе і як його сприйняли у банківській спільноті, Гетманцев зазначив: «Цей закон — про плюс 24 мільярди гривень за 2023 рік в бюджеті 2024 року. Це додатковий податок, який покладається на надприбутки банків. Що таке надприбутки банків? Річ у тім, що війна, крім загального негативного впливу на економіку в цілому, на деякі галузі має певний аномальний вплив. Певні галузі стають надприбутковими. І до таких галузей, зокрема, належить банківська сфера в 2022—2024, і навіть в 2025 роках».
За його словами, це тому, що комерційні банки в цей період вкладають власні гроші в державні цінні папери, так звані депозитні сертифікати Національного банку України. Це абсолютно безризиковий цінний папір, який повністю гарантується Національним банком і по якому виплачується достатньо непогана винагорода.
«Це розмір облікової ставки, яка в нас доходила до 25% річних в 2022 році. І саме тому комерційні банки, фактично не розробляючи нові інноваційні продукти, не займаючись комерційною діяльністю, отримали надприбуток. Його цим законом ми частково у них вилучили», — додав Гетманцев.
Він уточнив, що цей закон запрацює цьогоріч.
«І перший податковий період, до якого він буде застосовуватися, — це 2023 рік. А якщо говорити надалі, то до 2024 року і наступних податкових періодів буде застосовуватися до прибутків банків підвищена ставка — це 25%, а не 18%, як зараз. Це також відповідає європейській практиці, і це також абсолютно слушна норма, яку ми ухвалили», — пояснив нардеп.

Довідка Finance.ua:

  • 21 листопада Верховна Рада ухвалила закон про додаткове тимчасове оподаткування банків (законопроєкт 9656-д).
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту 💰

За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас