Рада ухвалила закон про вдосконалення добору суддів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада ухвалила закон про вдосконалення добору суддів

Казна та Політика
239
Рада ухвалила закон про вдосконалення добору суддів
Рада ухвалила закон про вдосконалення добору суддів
Верховна Рада удосконалила процедуру суддівської кар'єри.
Ухвалення відповідного законопроєкту № 10 140-д у цілому підтримали 244 народні депутати на пленарному засіданні в суботу, повідомив член фракції «Голос» Ярослав Железняк.
«Рада ухвалила в цілому № 10 140-д щодо удосконалення процедур суддівської кар'єри… Теж рекомендація Європейської комісії та макрофін», — повідомив він.

Що передбачає документ

Законопроєкт передбачає зміну терміну, до якого суддя зобов’язаний щорічно подати декларацію родинних зв’язків і декларацію доброчесності - з 1 лютого на 1 травня.
Документ також врегулює норму, згідно з якою на посаду судді не може претендувати особа, яка є членом Вищої ради правосуддя (ВРП) або Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ). При цьому обмеження стосуються не тільки періоду безпосереднього обіймання зазначених посад, а й одного року після звільнення або припинення повноважень.
Крім того, закон уповноважує ВРП затверджувати єдині показники для оцінювання доброчесності та професійної етики судді (кандидата на цю посаду) після узгодження з ВККСУ, Радою суддів України та Громадською радою доброчесності.
Член Вищої кваліфікаційної комісії суддів Андрій Пасічник заявляє про катастрофічну ситуацію у судовій системі першої інстанції через брак суддів.
Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила закон № 10 060 про незалежність Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), але зберегла у ньому дію «правок Лозового».

Помер орендар банківської скриньки: як отримати майно, яке він в ній тримав

За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас