Обʼєднає Україну, Польщу, Румунію та Молдову: коли розпочнеться будівництво євроколії з Чернівців до Сучави — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обʼєднає Україну, Польщу, Румунію та Молдову: коли розпочнеться будівництво євроколії з Чернівців до Сучави

Казна та Політика
159
Обʼєднає Україну, Польщу, Румунію та Молдову: коли розпочнеться будівництво євроколії з Чернівців до Сучави
Обʼєднає Україну, Польщу, Румунію та Молдову: коли розпочнеться будівництво євроколії з Чернівців до Сучави
У 2025 році має розпочатися будівництво євроколії з Чернівців до Сучави. Вона має об’єднати міста Румунії, України, Молдови та Польщі, а саме Краків, Львів, Чернівці, Сучаву та Унгени.
Про це в інтервʼю «Суспільному» розповіла перша заступниця глави Чернівецької ОВА Альона Атаманюк.
За її словами, наразі заявка на фінансування, яку подала «Укрзалізниця» з урядом, перемогла й отримає гроші на передпроєктні та проєктні роботи.
Завдяки цьому через Чернівецьку область розбудують євроколію до Сучави. На перший етап проєкту половину грошей на розбудову виділять з бюджету, інша половина — грантова.
«Звичайно, на це потрібен певний період часу, але ключове, що це зафіксовано вже всюди, починається документальна робота, відповідно поетапно ми дійдемо до того, що дійсно європейська колія буде проходити через Чернівецьку область», — зауважила Атаманюк.
Вона додала, що згідно проєкту євроколія має обʼєднати такі міста як Краків, Львів, Чернівці, Сучаву та Унгени, що дасть можливість Молдові та України експортувати свою продукцію за кордон в більшому обсязі.
«Адже на сьогодні європейська колія в Україні тільки в чотирьох областях. У нас фактично одна з таких областей. Далі треба говорити про розбудову євроколії від Вадул Сірету в напрямку до Чернівців, а опісля — до Львова», — підкреслила Атаманюк.
Вона додала, що, ймовірно, проєкт поділять на частини.
«Бо побудувати залізницю від Чернівців до Львова потребуватиме навіть не одного року. А зробити складову частину від Вадула до Чернівців можна набагато швидше», — пояснила посадовиця.
Вона зауважила, що наразі не відомо, на яких ділянках області буде проходити колія. Це вирішують проєктувальники. Після остаточної експертизи буде відома вартість проєкту та порядок його втілення.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас