Яценюк: Енергетична стратегія України не повинна залежати від позицій окремих чиновників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яценюк: Енергетична стратегія України не повинна залежати від позицій окремих чиновників

Енергетика
279
Енергетична стратегія України не повинна залежати від особистої позиції окремих чиновників. Про це сьогодні заявив перший заступник глави Секретаріату президента Арсеній Яценюк.
Він відзначив, що Рада національної безпеки та оборони України створить робочу групу, яка виробить єдині директиви для ведення переговорів у сфері енергетики. Ці директиви повинні бути затверджені на засіданні РНБО у квітні.
Яценюк підкреслив, що в сфері енергетичної безпеки основними є міждержавні угоди, "згідно яким відповідальність за поставки енергоносіїв несе уряд, а не окремі господарські суб'єкти, наприклад, НАК "Нафтогаз України".
Коментуючи заяви керівництва "Газпрому" про можливості прямих поставок газу в Україну, Яценюк заявив, що це давно треба було зробити. "Питання тільки в тому, що буде записано в цій угоді, і щоб цих питань не було, саме й будуть розроблені єдині директиви, що регламентують енергетичну політику і стратегію України незалежно від особистостей конкретних керівників".
Сьогодні заступник голови правління ВАТ "Газпром" Валерій Голубєв заявив, що в майбутньому "Газпром" планує обговорити з Києвом можливість підписання прямих контрактів на поставку газу. При цьому заступник голови підкреслив, що ціни на російський газ для України повинні вирости до рівня європейських. Голубєв відзначив, що нинішня ціна, що платить Київ, є компромісної, а не ринкової, і до 2011 р. цифра повинна зрівнятися з європейської. За його словами, прийдеться переглядати довгострокові контракти, які укладені з Україною.
Нагадаємо, що ще 4 лютого п.р.віце-прем”єр-міністр України з питань ПЕК Андрій Клюєв заявляв, що Кабінет міністрів має намір відмовитися від послуг посередника-монополіста "УкрГазЕнерго" і пообіцяв, що вже в наступному році Україна може повернутися до контрактів, які були підписані в 2003-2004 р. прямо між РАО "Газпром" і НАК "Нафтогаз України".
Відзначимо також, що 26 лютого в центральному офісі "Газпрому" відбулася робоча зустріч глави правління Олексія Міллера та міністра палива і енергетики України Юрія Бойко. На зустрічі обговорювалися деталі реалізації домовленостей щодо участі України в проектах з видобутку газу на території Росії. Подробиць переговорів не повідомила ні російська, ні українська сторона.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас