"Газпром" обговорить з Україною можливості прямих контрактів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" обговорить з Україною можливості прямих контрактів

Енергетика
113
ВАТ "Газпром" (РТС: GAZP) буде обговорювати з Україною можливість підписання прямих контрактів на поставку газу, повідомив заступник голови правління компанії Валерій Голубєв, виступаючи на круглому столі в "Газпромі".
Він також відзначив, що ціни на російський газ для України повинні рости, як і у РФ, досягши до 2011 року рівня рівнодоходності з Європою.
"З Україною сьогодні діють досить довгострокові контракти. Проте, ціна не є ринкової, вона є компромісною. Договір був укладений два роки тому. І сьогодні "Газпром" не є організацією, яка поставляє газ на Україну. Газ поставляє RosUkrEnergo AG (Швейцарія) - компанія, що як джерело має середньоазіатський газ, у першу чергу туркменський", - сказав Голубєв.
За його словами, ця ситуація викликала "багато критики і невдоволення в першу чергу в самій Україні".
"І нам вона представляється не зовсім оптимальної. Тому в найближчі роки ми будемо ставити перед нашими українськими партнерами питання про перехід на наступну схему взаємодії: окремий договір на транзит газу, окремий договір на поставку газу із загального ресурсу Єдиної системи газопостачання Росії за принципами, прийнятими у перехідному періоді до 2011 року. Тобто коли російські споживачі переходять на рівнодоходні ціни", - відзначив Голубєв.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас