ICU прогнозує, що зростання ВВП України у 2022 році залишиться повільним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ICU прогнозує, що зростання ВВП України у 2022 році залишиться повільним

Казна та Політика
592
Група ICU прогнозує, що в 2021 році зростання ВВП України складе 2,9%, а в 2022 році — 3,2%.
Про це повідомив керівник департаменту макроекономічних досліджень групи Віталій Ваврищук під час презентації макроекономічного прогнозу групи.
Група ICU погіршила прогноз зростання ВВП України в 2021 році до 2,9% з 5,2% у весняному прогнозі.
«З одного боку, ми бачимо, що українська економіка стала набагато більш стійкою і фундаментально міцнішою, більш платоспроможною. З іншого боку, ми бачимо певні насторожуючі тенденції. Це дуже різке сповільнення економічного зростання і прискорення інфляції», – заявив він.
За оцінкою ICU, економіка «більш здорова, але занадто повільна». Ваврищук зазначив, що зростання лише на 2,9% в 2021 році значно нижче від прогнозів, які озвучувалися на початку року.
«Найгірше, що в 2022 рік ми будемо входити теж з дуже низькими темпами, на дуже низьких оборотах. Принаймні, я не бачу жодних драйверів, які могли б прискорити економіку протягом наступних двох кварталів. Ми всі знаємо, що цього року сільське господарство має рекордні врожаї. Якщо прибрати цей фактор рекордного врожаю, фактор сільського господарства з цих 3% економічного зростання, яке ми очікуємо за результатами 2021 року, то маємо економічне зростання менше 2%. Це вражаюче число. Крім сільського господарства, практично не було якихось секторів, які б потужно драйвили ВВП. Немає якихось дуже оптимістичних прогнозів на 2022 рік. Ми прогнозуємо, що ВВП зросте на 3,2%», — сказав Ваврищук.
За його словами, внутрішній попит традиційно був ключовим фактором економічного зростання, але він, ймовірно, буде сповільнюватися в 2022 році, тому що зростає інфляція, в результаті реальні доходи будуть рости більш повільними темпами.
У реальному вимірі український експорт в 2021 році не зріс, незважаючи на те, що ціни на зовнішніх ринках на ключові товари українського експорту були надзвичайно сприятливими.
«На жаль, немає підстав очікувати, що щось зміниться в 2022 році, тому що економіки основних партнерів України зараз сповільнюються. Але все ж виникає потужний драйвер економічного зростання. Це інвестиційний попит. Інвестиції нарешті почали різко збільшуватися і в приватному секторі, і так само інвестиції стрімко ростуть завдяки реалізації інфраструктурних проектів. Схоже, саме інвестиційний попит буде основним фактором економічного зростання в 2022 році», — розповів Ваврищук.
Він додав, що фундаментальний інфляційний тиск залишається досить потужним, що зумовлено як факторами попиту, так і факторами з боку пропозиції.
ICU прогнозує, що облікова ставка залишатиметься на рівні 9% як мінімум до кінця третього кварталу 2022 року.
За даними Держстату, в 2020 році падіння ВВП України склало 4%.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас