Скільки Україна витратила на підтримку держбанків — дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки Україна витратила на підтримку держбанків — дослідження

Казна та Політика
543
Витрати платників податків на підтримку державних банків за останні 12 років перевищили 370 млрд грн, або більше $21 млрд за історичним обмінним курсом.
Про це свідчить дослідження експерта центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Євгена Дубогриза.
Йдеться про кошти, витрачені на збільшення статутного капіталу банків, які від початку діяльності належали державі, а також банків, які було націоналізовано під час фінансових криз 2008−2009 та 2014−2016 років.
Із цієї суми $7,9 млрд припадає на витрати, зроблені для того, щоб націоналізовані банки змогли відновити свою діяльність як платоспроможні.
$7,7 млрд — пряма підтримка або докапіталізація держбанків — компенсація збитків від сумнівних і, в окремих випадках, політично мотивованих рішень менеджменту.
«В основному ці збитки виникли через надання кредитів позичальникам, які не мали змоги або бажання повертати держбанкам борги. Ще $5,7 млрд — це витрати на відсотки за цінними паперами, облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), за рахунок випуску яких держава збільшувала статутний капітал банків», — вказано в дослідженні.
Скільки Україна витратила на підтримку держбанків — дослідження
У 2021−2027 роках Україна витрачатиме на державні банки майже 17 млрд грн ($600 млн за поточним обмінним курсом) щороку, оскільки платить відсотки за ОВДП, які уряд випускав, щоб врятувати банки від неплатоспроможності.
Відзначається, що ці витрати лише частково компенсуватимуться за рахунок дивідендів від прибутків держбанків. Всього за останні 12 років дивіденди становили 59,1 млрд грн, або близько 17% суми, витраченої на підтримку державою своїх банків. Насамперед дивіденди сплачує ПриватБанк — єдиний із банків державного сектору, прибутковість та операційна ефективність якого кращі від середніх показників банків з іноземним і приватним українським капіталом.
«Ефективність вагомої частини витрат на державний банківський сектор сумнівна. З трьох банків, націоналізованих 2009 року, один у підсумку все одно покинув ринок під час кризи 2014- 2016 років, ще два держава врятувала суттєвими новими вливаннями капіталу. Повернення вже витрачених коштів або навіть значущої частини витрачених коштів від прибутків банків або приватизації також малоймовірне. Про це свідчить приклад Укргазбанку. Загалом витрати держави на цей банк упродовж 2009−2020 років перевищили $1,3 млрд за історичним курсом валют. Під час укладення угоди з продажу 20% банку International Finance Corporation на початку 2021 року 100% капіталу банку було непрямо оцінено в 150 млн євро», — йдеться в дослідженні.
Скільки Україна витратила на підтримку держбанків — дослідження
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас