Курc готівкового долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курc готівкового долара

Валюта
540
Щомісяця побутовий споживач газу отримує дві платіжки: за газ як товар і його доставку.
Про це повідомляє Оператора ГТС України.
Структура платіжки:
  • за газ як товар. За газ як товар споживач сплачує обраному постачальнику. На сьогодні функції постачальників для населення виконують переважно газзбути. Також нещодавно газ населенню почала постачати «ГПК «Нафтогаз».
  • за його доставку (розподіл). Постачальник включає у вартість газу ще й вартість транспортування газу мережами ГТС. Транспортування газу відбувається мережами газотранспортної системи України від видобувних підприємств та підземних сховищ газу до мереж облгазів. У кінцевій ціні на газ вартість транспортування становить близько 3%, тобто при ціні 6,99 грн/куб. м вартість транспортування, яку сплачують постачальники державному «Оператору ГТС України», складає 23 копійки/куб. м (без ПДВ).
Курc готівкового долара
ОГТСУ фактично не заробляє на побутовому споживачеві, натомість левова доля від ціни на газ – біля 80% (5,59 грн) – йде постачальнику, зокрема за вартість газу як товару”, – повідомляють у ГТС.
Розмір тарифу залежить від обсягів розподіленого газу та кількості споживачів по відношенню до довжини газових мереж та території обслуговування. У 2021 році середньозважений тариф на розподіл газу для споживача встановлений на рівні 1,1 грн/куб м без ПДВ.
Доходи газотранспортної системи України:
  • майже 80% доходу ОГТСУ – від надання послуги транзиту газу територією України;
  • з огляду на структуру доходів Оператор ГТС робить все можливе для розширення співпраці з міжнародними партнерами, компаніями та країнами. Інакше велика частина постійних витрат на утримання газотранспортної системи ляже тягарем саме на внутрішнього споживача;
  • минулого року компанія вже частково посилила свою інтеграцію в об’єднану газову систему Європи, про що свідчать збільшення обсягів торгівлі, насамперед з Польщею, Угорщиною, Словаччиною та Румунією. У 2020 році вперше на зберігання в Україні замовили рекордні 10 млрд куб. м газу.

Довідка Finance.ua:

  • З минулого року споживач може вільно обирати і змінювати постачальника. У ринковій моделі постачальники конкурують своїми комерційними пропозиціями та якістю послуг і борються за кожного клієнта. Ціна на газ вже не регулюється державою, тож може варіюватися, проте, відповідно до постанови Кабміну, у 2021 році протягом лютого-березня ціна за кубометр газу не має перевищувати 6,99 грн.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас