Колектори почали працювати за новими правилами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колектори почали працювати за новими правилами

Казна та Політика
1897
З 14 жовтня звертатися з питань стягнення боргу до позичальника може тільки кредитор або колекторська компанія, яка включена до спеціального реєстру НБУ.
Як дізнався Finance.ua від Опендатабот, наразi туди внесені дані про 33 таких компанії.
У березні Верховна Рада ухвалила закон № 1349, який встановив правила поведінки колекторських компаній.
«Згідно з документом, кожен колектор повинен був до 14 жовтня зареєструватися в Реєстрі колекторських компаній Нацбанку України. Після цієї дати компанії, не включені до реєстру або виключені з нього, опинилися поза законом», — сказано в повідомленні.
Відповідно до нового закону, колектори отримали чіткий регламент щодо етичної роботи.
Зокрема їм заборонено: використовувати погрози та шантаж, вчиняти психологічний та фізичний тиск, повідомляти третіх осіб про наявність заборгованості, шкодити репутації позичальника, зустрічатися з ним без повідомлення та погодження цієї зустрічі, взаємодіяти більше двох разів на добу i т.п.

Надокучливі колектори: як правильно розмовляти, куди скаржитись і хто може захистити 🎥

Покарання за порушення. За порушення законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг, у тому числі вимог щодо етичної поведінки, колекторів чекають рiзнi санкції — від письмового застереження або штрафу до виключення з реєстру колекторських компаній. У свою чергу, кредитодавцевi через порушення може бути анульовано ліцензію на провадження діяльності з надання фінансових послуг.

Довідка Finance.ua:

  • вимога щодо реєстрації колекторських компаній з’явилася із введенням 14 липня в дію Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості» (№ 1349-IX);
  • це дасть змогу реформувати ринок колекторських послуг в Україні. Адже із заборгованістю українців за споживчими кредитами матимуть можливість працювати виключно компанії із бездоганною діловою репутацією, професійно придатними керівниками, прозорою структурою власності, які не порушують законодавства.
Нагадуємо, про всі зміни, які можуть стосуватися ваших гаманців, ми оперативно інформуємо в нашому телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь і не пропускайте важливе.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас