Середня ціна гектара землі сільськогосподарського призначення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Середня ціна гектара землі сільськогосподарського призначення

Казна та Політика
2921
В Україні середня ціна гектара землі сільськогосподарського призначення становить близько 33 тисяч гривень.
Про це заявив голова Мінагрополітики Роман Лещенко за підсумками 100 днів земельної реформи.
«Якщо брати загальну цифру всіх трансакцій по землях сільськогосподарського призначення, то середня вартість одного гектара, станом на 9 жовтня, становить 43 879 грн. Але якщо ми робимо середньозважену вартість одного гектара землі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, то йдеться про 32 тис. 857 грн. А якщо говоримо про середньозважену вартість для ведення особистого селянського господарства, мова йде про 33 тис. грн», — сказав Лещенко.
За словами міністра, поділ за вартістю землі було зроблено для кращого розуміння ціноутворення на землю сільськогосподарського призначення. Якщо взяти загальну масу трансакцій з продажу землі сільгосппризначення, то середня ціна є понад 40 тис. грн, однак тут врахована вартість землі в Київській області понад 240 тис. грн за гектар. Очевидно, ця земля не буде використана для сільгосппотреб, тому були за основу взяті 95% трансакцій на ринку землі.
Водночас на сьогодні землі сільгосппризначення в Україні продаються значно дорожче від нормативно-грошової оцінки, зазначив Лещенко.
«В Україні абсолютно цивілізована форма ринку землі, немає ніякого поспіху. У нас на сьогоднішній день понад 28 тис. трансакцій зареєстровано публічно. Загальна площа трансакцій на сьогоднішній день трохи більша за 70 тис. га. У нас сьогодні ринок землі має динаміку до зростання», — сказав міністр.
Оскільки ринок землі зростає без особливих потрясінь, тепер Мінагрополітики переходить від щоденної до щотижневої аналітики ринку, підсумував голова відомства.

Довідка Finance.ua:

  • 1 липня в Україні запрацював ринок землі. Від цього дня скасовано заборону на продаж землі сільськогосподарського призначення;
  • пізніше в Мін’юсті заявили, що українці почали продавати землю. За першу половину дня після скасування мораторію Мін’юст зареєстрував 33 угоди з продажу землі;
  • найдешевші ділянки, згідно з інформацією на карті, продають в Івано-Франківській та Рівненській областях — в середньому по 26 799 і 36 249 грн відповідно.
За матеріалами:
ГолосUA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас