Компанії більш ніж 10 галузей промисловості стануть збитковими в листопаді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Компанії більш ніж 10 галузей промисловості стануть збитковими в листопаді

Фондовий ринок
616
Компанії галузей промисловості, де в собівартості товарів мінімум 7% займає ціна на газ, в листопаді при нинішніх цінах за кубометр газу будуть збитковими, а в листопаді-грудні очікуються зупинки підприємств і зниження потужностей.
Про це повідомив голова Ради Федерації роботодавців України (ФРУ) Дмитро Олійник.
«У серпні з ціною на газ стався переломний момент, вона досягла 14 тис. грн за куб. У вересні близько 40% досліджуваних галузей були збитковими через високу ціну на газ, а в жовтні збитки, як очікується, покажуть 60%. За нинішньої ціни на газ 100% досліджуваних галузей будуть збитковими», — сказав Олійник у коментарі агентству «Інтерфакс-Україна».
Дослідження стосується галузей економіки, у собівартості товарів яких споживання газу на початок року було, як мінімум, 7%. Це галузі хімічної промисловості, виробництво кераміки, скла, низка галузей харчової промисловості (цукрова, хлібопекарська, молочна та ін.), всього більше ніж 10 галузей, пояснив він.
«Більше того, ми бачимо, що в листопаді-грудні підприємства декларують, що будуть зупиняти виробництво або знижувати потужності. Близько 60% досліджуваних підприємств заявили про такі плани», — додав Дмитро Олійник.
Зупинки, в першу чергу, стосуватимуться тих підприємств, де швидку зупинку і запуск передбачає технологічний процес, пояснив він.
Крім цього, дослідження ФРУ показало, що очікуються значні касові розриви.
«Звичайно, ці касові розриви стануть додатковим ризиком, тому якщо уряд не полегшить удар на ці галузі, то платоспроможність компаній впаде до кризового рівня і вони не зможуть робити передоплату енергоресурсів», — вказав голова Ради ФРУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас