НБУ пояснив особливості відкриття спецрахунку для подачі «нульової» декларації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пояснив особливості відкриття спецрахунку для подачі «нульової» декларації

Казна та Політика
1424
Finance.ua як портал, що дбає про ваші гаманці, дізнався в НБУ про особливості відкриття спецрахунку для подачі “нульової” декларації.
Як розповів заступник голови Національного банку Олексій Шабан: “Щоб відкрити в банку рахунок для цілей добровільного декларування, громадянину не потрібно надавати банку жодних документів, що підтверджують походження коштів, – сказав Олексій Шабан. – Під час відкриття рахунку декларант заповнює заяву про відкриття поточного рахунку, анкету та заяву, в якій зазначає про відсутність обмежень щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування активів, зокрема, що ці кошти не є забороненими для декларування та не мають кримінального походження, яке відрізняється від ухилення від податків”.
Водночас проведення належного фінансового моніторингу при цьому не скасовується.
  • Після зарахування активів на спеціальний рахунок декларанта банк має встановити джерела походження цих активів у випадках, передбачених законодавством у сфері фінансового моніторингу. Банк робить це, використовуючи ризик-орієнтований підхід.
Олексій Шабан також розповів, що з 1 вересня для громадян у Національному банку запрацювала окрема лінія Контактного центру для надання консультацій та швидкого вирішення питань щодо одноразового добровільного декларування.
За цей час на неї надійшло трохи більше 30 звернень. Лише невелика частина з них стосувалася того, що у відділеннях банків не могли допомогти з відкриттям спецрахунків.

Довідка Finance.ua:

  • нагадаємо, що одноразове добровільне декларування стартувало 1 вересня. Його проведення передбачене Законом України “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету”;
  • цей закон був ініційований Президентом України та 15 червня 2021 року ухвалений Верховною Радою України.

Декларація про доходи: що потрібно знати платнику податків 🧾

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас