Після старту земельної реформи розкрито схеми, звільнено тисячі чиновників — Лещенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Після старту земельної реформи розкрито схеми, звільнено тисячі чиновників — Лещенко

Казна та Політика
634
Поки опоненти земельної реформи роблять спроби блокувати процес, у межах ініціативи вже звільнено тисячі корумпованих чиновників.
Про це в ефірі телеканалу «Дом» заявив міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко.
За його словами, Конституційний суд розглядає питання начебто неконституційності земельної реформи, крім того, пропонується перевести засідання у закритому режимі.
«Я як відповідальний за реалізацію земельної реформи був учасником усіх цих процесів у Конституційному суді. І нам було дуже важливо, щоб був прямий ефір, щоб люди чули аргументи за та проти. Ми нічого не боїмося, ми відкриті до діалогу. Але це закрите засідання в письмовій формі — це ніщо інше, як спроба наших опонентів просто перейти до затягування процесів, щоб було постійно на слуху питання Конституційного суду, але остаточного рішення не було. Перед запуском ринку землі ми заслухали понад 30 клопотань, у межах яких ми не могли розглядати справу по суті, ми просто слухали якісь клопотання. Вони їх подавали з єдиною метою — відкласти процес, пропіаритися на камеру тощо», — зазначив Лещенко.
Він додав, що вже на першому етапі реалізації земельної реформи були розкриті корупційні схеми, в яких брали участь і чиновники.
«Якщо земельна реформа — це погано в їхньому розумінні, то що ж було 30 років до цього? Відсутність реєстрів, відсутність прозорої системи, відсутність легального ринку землі, все було в „чорній зоні“. Я хочу зазначити — ми звільнили тисячі чиновників. Наприклад, у нас була система Держгеокадастру, в якій працювали 10 тис. чиновників, які розпоряджалися землею в нашій країні. Ми звільнили там 5 тис. чиновників, і продовжуємо їх зачищати, оптимізувати. Тому що вони використовували фінансовий ресурс платників податків, ми платили їм сотні мільйонів гривень зарплат, а вони використовували схеми безкоштовної приватизації, формували тіньовий ринок», — наголосив міністр.
Крім того, механізм референдуму передбачено як інструмент, за допомогою якого українське суспільство може самостійно ухвалювати рішення, що стосуються землі, зауважив він.
«Я вам більше хочу сказати. Ми прописали механізм референдуму. Для чого? Щоб українське суспільство ухвалювало рішення й давало свою оцінку. Ось ви побачите, що за рік-два сприйняття земельної реформи в суспільстві кардинально зміниться з погляду розуміння процесу та підтримки самої реформи», — зазначив Лещенко.

Довідка Finance.ua:

  • президент Володимир Зеленський 28 квітня 2020 року підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», який Верховна Рада ухвалила 31 березня 2020 року;
  • законом передбачено, що з 1 липня 2021 року громадяни України можуть набувати право власності на земельні ділянки сільгосппризначення площею до 100 га. З 1 січня 2024 року таку можливість отримають також юридичні особи, власниками яких є українці. Вони зможуть купувати до 10 тис. га землі. Заборонено продаж державних і комунальних земель. Відповідно до закону, питання, чи надавати іноземцям право купувати землю, вирішуватиметься на референдумі.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас