Мінцифри за пів року заощадило три мільярди на IT-закупівлях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінцифри за пів року заощадило три мільярди на IT-закупівлях

Казна та Політика
227
Міністерство цифрової трансформації впродовж першої половини поточного року заощадило на IT-закупівлях 3 млрд гривень державних коштів.
Про це повідомляє пресслужба Мінцифри.
«З 2019 року Мінцифри займається затвердженням усіх державних IT-закупівель через Національну програму інформатизації.
Погоджується все — від створення складних ІТ-систем, реєстрів і серверів до простих закупівель техніки та навіть її ремонту. За перше півріччя 2021 року на погодження до Мінцифри були надані 1080 проєктів інформатизації. З них 50 не були затверджені через невідповідність. Так, нам вдалося зекономити понад 3 млрд державних коштів на IT-закупівлях», — сказано в повідомленні.
Щороку держоргани подають тисячі проєктів, які значно допомагають прискорити цифровізацію України. Проте буває так, що деякі з цих проєктів мають великі корупційні ризики. Наприклад, у 2019 році було подано 2755 проєктів, з яких не пройшли 166 на суму в 1,8 млрд гривень. У 2020 році з 1578 проєктів інформатизації було відхилено 154 на суму в 1,3 млрд гривень.
«Завдяки затвердженню проєктів ми вже зекономили державі понад 6 млрд грн на IT-закупівлях. Неодноразово були ситуації, коли команда Мінцифри аналізувала тендери та зупиняла пропозиції із завищеними цінами, невідповідному та непотрібному ПЗ», — зазначив Віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.
Частіше за все проєкти не погоджувалися з таких причин:
  • очевидне завищення вартості проєктів;
  • закупівля забороненого програмного забезпечення;
  • нехтування стандартами у сфері технологій та захисту інформації. Наприклад, встановлення ПЗ без перевірки або відсутність інформації про передання майнових прав на створені продукти;
  • відсутність у проєкту комплексної системи захисту інформації.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас