Чи можна успадкувати активи та відмовитися від боргів спадкодавця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи можна успадкувати активи та відмовитися від боргів спадкодавця

Особисті фінанси
1037
Finance.ua як портал, який дбає про статки своїх читачів, вирішив розповісти, чи можна успадкувати активи та відмовитися від боргів спадкодавця.
Приклад. У вас відкрилася спадщина після людини, яка має, припустимо, квартиру й непогашений банківський кредит? Квартиру успадкувати хочеться, але зовсім не хочеться платити борг. Хоча так зробити неможливо.
Ви можете або повністю відмовитися від спадщини, або повністю прийняти її. Не можна успадкувати, наприклад, квартиру й депозит та водночас відмовитися від спадкування боргу чи штрафу, пені, яка була присуджена судом. Тут діє принцип: або все, або нічого.
Чи це обов’язково. Примусити вас до того чи іншого рішення ніхто не має права, це виключно ваш вибір.
Що із прав чи обов’язків спадкодавця не може бути успадковане:
Стаття 1219 дає нам цей перелік. Не можна успадкувати права й обов’язки, що нерозривно пов’язані з особою спадкодавця. До них належать:
  • особисті немайнові права;
  • права на відшкодування шкоди, яка була заподіяна ушкодженням здоров’я або каліцтвом;
  • права на допомогу, пенсію, аліменти тощо;
  • права на членство в різних об’єднаннях громадян або участь у товариствах.
Нюанси. Наприклад, успадковуються ті суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомог у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя.
Що із фінансових активів можна успадкувати. До таких належать, зокрема, депозити в банках, внески до кредитних спілок, цінні папери, борги, кредити тощо.
Більш детально, як прийняти чи не прийняти спадщину, читайте в матеріалі – Як успадкувати депозити, цінні папери й інші фінансові активи

Довідка Finance.ua:

  • Спадкування земельної ділянки. Спадкування землі здійснюється за законом або за заповітом. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини, здійснюється спадкування за законом.
  • Оподаткування при спадкуванні землі: від сплати податку при отриманні у спадщину земельної ділянки звільняються фізичні особи-резиденти, які є родичами першого та другого ступеню споріднення; решта фізичних осіб-резидентів сплачують податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від вартості ділянки.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас