На виплату держборгу пішла кожна восьма гривня бюджету — Рахункова палата (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На виплату держборгу пішла кожна восьма гривня бюджету — Рахункова палата (інфографіка)

Казна та Політика
468
На обслуговування державного боргу в першому півріччі 2021 року спрямовано кожну восьму гривню доходів державного бюджету.
Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан.
«Загальний обсяг державного і гарантованого державою боргу зменшився на 38 млрд грн, або 1,5 %, – до 2 трлн 514 млрд грн, унаслідок ревальвації гривні до іноземних валют, в яких номіновано борг. При цьому витрати на погашення й обслуговування боргу, порівняно з відповідним періодом 2020 року, збільшилися на 44 % і становили понад 36 % здійснених у першому півріччі цього року витрат держбюджету», – зауважив Голова Рахункової палати.
До речі, про головні зміни в законодавстві, які можуть стосуватись ваших особистих коштів, ми інформуємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі всіх фінансових подій!
Валерій Пацкан також наголосив, що державний бюджет протягом першого півріччя виконувався в умовах відновлення економічного зростання.
«На жаль, його показник менший, ніж уряд прогнозував на цей рік. Із позитиву, хочу відмітити, що план доходів загального фонду держбюджету на перше півріччя з урахуванням внесених змін перевиконано на 23,7 млрд грн або майже на 5%», – додав Голова Рахункової палати.
На виплату держборгу пішла кожна восьма гривня бюджету — Рахункова палата (інфографіка)
За його словами, виконанню доходів державного бюджету сприяло зростання на 4,3 млрд грн (27%) надміру сплачених до державного бюджету податків, зборів, платежів з початку року, в першу чергу за рахунок надміру сплаченого податку на прибуток підприємств та організацій, які перебувають у власності держави. Водночас, на 3,7 млрд грн (4,4%) зріс податковий борг платників податків перед державним бюджетом (в основному добувна, переробна промисловості) і на 1,5 млрд грн (8,4%) зменшився залишок невідшкодованого платникам ПДВ. Порівняно з відповідним періодом попереднього року доходи держбюджету збільшилися на 73 млрд грн (14 %).
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас