В Мінекономіки назвали головні завдання трудової реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Мінекономіки назвали головні завдання трудової реформи

Казна та Політика
451
Завдання трудової реформи – зменшити трудову міграцію і вивести з тіні тих, хто працює у неформальній зайнятості.
Про це розповів заступник міністра економіки України Тарас Качка під час Всеукраїнського форуму “Україна 30. Трудові ресурси”.
«У трудовій політиці в Україні є дуже важливе складне завдання, яке насправді досить складно розв’язати навіть з точки зору міжнародних зобов’язань. Очевидно, що трудові відносини в Україні потребують такої реформи, тому що це структурна реформа. Без пошуку нового балансу у відносинах між роботодавцями та працівниками на рівні законодавства ми навряд чи зможемо зробити структурну реформу, власне, забезпечити динаміку в трудових відносинах таким чином, щоб у нас не було трудової міграції. З іншого боку, щоб у нас не було так багато людей, які працюють в тіні в неформальній зайнятості», – заявив Качка.
Він нагадав, що півтрильйона гривень – це заробітки в тіньовому секторі, з яких не сплачується ЄСВ, пенсійні виплати, часто порушуються трудові права стосовно тих людей, які працюють у неформальному секторі.
Також має великий вплив те, що ринок праці в Україні зараз дуже сильно інтегрований з ринком праці в Європейському Союзі. Незважаючи на відсутність свободи руху робочої сили, сусідні держави, такі як Польща, інші країни ЄС повністю відкрили ринок для українців.
«З одного боку, це шанс для України, тому що вільна конкуренція за робочу силу є тиском на збільшення зарплат. З іншого боку, це велика загроза, пов’язана з тим, що люди, які довгий час є трудовими мігрантами, можуть прийняти рішення про постійну міграцію і виїзд з України, і це створює тиск на можливості української економіки», – підкреслив заступник міністра.
Тому, за його словами, Україні необхідно, шляхом приєднання до міжнародних стандартів, закріплювати українську модель захисту трудових відносин і захисту працівників і гнучкості ринку праці.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас