У Пенсійному фонді утворилася дірка на десятки млрд: рішення від експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Пенсійному фонді утворилася дірка на десятки млрд: рішення від експерта

Казна та Політика
4148
В Україні борг Пенсійного фонду держбюджету становить понад 70 млрд грн. Крім того, 41% пенсій оплачують не коштом Фонду, а з прямих дотацій з державного бюджету. Однак цю ситуацію можна змінити.
Про це розповів керуючий партнер компанії GR Capital Макс Філіппов.
Цього року доходи Фонду складуть рекордні для країни 495,5 млрд грн. Структура доходів: 294 млрд — надходження від єдиного соцвнеску, 195,5 млрд -перерахування з держбюджету.
За словами Філіппова, це і є розрив ліквідності фонду, який не може зібрати з працездатного українського населення гроші для утримання непрацездатного населення. «Держава змушена вирізати гроші з інших статей бюджету для виплат пенсій», — сказав фахівець.
Він також зазначає, що в розвинених економіках пенсійні фонди працюють як інвестфонди. При цьому такий механізм потрібно впроваджувати і в Україні.
Наприклад, пенсіонери з Європи і штатів вкладають гроші в нерухомість, держоблігації, інфраструктурні проекти, інноваційний бізнес, енергетику та охорону здоров’я.
«Накопичувальна система передбачає акумуляцію коштів, які не можуть лежати під тягарем неминучої інфляції. Якщо держава бажає знизити навантаження на бюджет, утримувати пенсіонерів (з прогнозованим зростанням пенсій), поліпшити макроекономічні показники і, врешті – решт, наситити економіку грошима — то вона зобов’язана трансформувати Пенсійний фонд в інвестиційну керуючу компанію», — підсумував Філіппов.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас