Депутати ухвалили закон про зміну місця реєстрації онлайн у першому читанні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати ухвалили закон про зміну місця реєстрації онлайн у першому читанні

Особисті фінанси
437
Мінцифра вже декілька місяців працює над втіленням зміни місця реєстрації онлайн. А сьогодні Верховна Рада проголосувала за законопроєкт про реєстрацію місця проживання онлайн, який прийнято у першому читанні. За — 251 депутат.
Про це повідомляє пресслужба Мінцифри.
Навіщо? Зміна місця реєстрації — одна з найпопулярніших та найскладніших в отриманні держпослуг. Кожен третій українець живе не за місцем реєстрації, а більше мільйона людей живуть без реєстрації взагалі. Щоб повідомити державу, де ви живете зараз, необхідно відстояти кілька черг та зібрати чимало паперових документів.
Складність у зміні місця реєстрації — у відсутності взаємодії з центральною базою даних реєстрів, які велися в різних форматах — від журналів до файлів в Excel — та не були пов’язані між собою. Тому отримання фінального результату значно розтягувалося в часі.
До речі, про цікаві ініціативи та фінансові нововведення ми розповідаємо в нашому телеграм-каналі Finance_ukr. Приєднуйтесь і ви! 🤫
“Українці стали заручниками абсолютно парадоксальної ситуації, коли держава вимагає в тебе документ, яким сама ж і володіє. Це дуже ускладнює отримання послуги”, — розповів міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.
Що дасть нововведення? Ухвалений законопроєкт остаточно скасує “штамп про прописку” та паперову довідку про місце проживання до ID-картки. Замість ходіння по декількох установах та місяців очікування — 10 хвилин на заповнення заяви та доба — на її опрацювання. Також реєстрація не впливатиме на життєві ситуації, зокрема, оформлення пенсії чи отримання медичної допомоги.
Як скористатися послугою?
  • На порталі Дія виберіть пункт “Реєстрація місця проживання” та заповніть заяву.
  • Власник житла, де ви мешкаєте, зможе підтвердити запит та дозволити зареєструватися в житлі, яке внесено до реєстру нерухомого майна.
  • Дані про нове місце проживання автоматично з’являться в реєстрі, а зняття з попереднього місця також відбудеться автоматично. Послуга буде надана протягом однієї доби.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас