Рада обмежила переселенцям розмір відсотків за кредитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада обмежила переселенцям розмір відсотків за кредитами

Кредит&Депозит
419
Переселенцям обмежили розмір відсотків за користування кредитами. Верховна Рада ухвалила в другому читанні відповідний законопроєкт № 2329.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію засідання Ради.
«За» проголосували 339 нардепів.
Раніше в Комітеті з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій підкреслювали, що в 2014 році ухвалили низку законодавчих актів, які звільняли постраждалих від військових дій на Донбасі і в Криму від нарахування пені і штрафів за прострочені кредити і позики.
Однак ці норми не враховували різні комісії і відсотки. Банки продовжують нараховувати інфляційні втрати, що відчутно збільшує борг. А сума відсотків у деяких видах договорів позики та кредиту нараховується до моменту погашення боргу, і її розмір необмежений.
Це, в свою чергу, призвело до того, що виставлені кредиторами рахунки часто в кілька разів перевищують суму основного боргу.
Що передбачає закон. Документ визначає, що загальна сума відсотків за кредитами і позиками не може бути більшою за ту суму, яку банк повинен отримати в разі своєчасного погашення кредиту.
За невиконання або несвоєчасне виконання кредитних договорів не нараховуються штраф, пеня, інфляційні втрати і не застосовуються майнові санкції. А звільнення від штрафних санкцій та інших платежів не є підставою для відмови в наданні нового кредиту.
Кредитора зобов’язали перерахувати заборгованість за кредитним договором відповідно до цих норм протягом тижня з моменту звернення боржника-переселенця. Якщо ні -з аборгованість вважається автоматично перерахованою.
Продаж або передача права вимоги за кредитним договором без згоди боржника забороняється, що не дозволить банкам залучати колекторські компанії. Однак норма діє тільки в разі, якщо мова не йде про неплатоспроможного кредитора або банк, який виводять з ринку.
Яких кредитів і позик стосується закон. Для кримчан, які виїхали з півострова, ці правила поширюються на договори, укладені до 20 лютого 2014 року. Для жителів Донбасу, які залишили окуповані території або будинок в зоні проведення АТО — до 14 квітня 2014 року.
Важлива умова — до цих термінів у позичальника не було заборгованості і він своєчасно все платив, а після початку АТО здійснив хоча б один платіж.
Відповідальність за невиконання або неналежне виконання договорів покладається на Росію як на державу-окупанта.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас