У США рекордна інфляція за останні 13 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США рекордна інфляція за останні 13 років

Світ
1607
Ціни в США протягом 12 місяців зросли на 5,4%, що є найбільшим стрибком інфляції за останні 13 років, пише ZN посилаючись на CNN.
Що найбільше вплинуло на зростання інфляції:
  • підвищення цін на бензин, зумовлене падінням попиту на нього через пандемію. Ціни на газ зросли на 45,1% порівняно з роком раніше;
  • ціни на продукти харчування за останні 12 місяців подорожчали на 2,4%. Водночас вечері в ресторанах подорожчали на 4,2%, оскільки багатьом закладам доводиться відновлюватися після закриття під час локдауну;
  • ціни на вживані машини зросли на 10,5% – це рекорд за останні 70 років. Ціни на нові автомобілі зросли на 5,3%, також досягнувши рекордних показників. Прокатні сервіси, щоб вижити під час пандемії, розпродали значну частину своїх автопарків, і тепер людям бракує авто для оренди.
Економісти, зокрема у Федеральній резервній системі (ФРС), вірять, що така інфляція – тимчасова, і ціни повернуться до нормального рівня, оскільки економіка впала в рецесію.
Але якщо ціни продовжать зростати, центральному банку доведеться підвищити процентні ставки. Хоча ФРС нещодавно заявила, що сподівається зберегти чинні ставки до 2023 року.

Довідка Finance.ua:

  • В Україні інфляція також зростає: у червні ціни зросли практично на все на 0,2%;
  • У річному вимірі споживча інфляція залишилася на рівні попереднього місяця – 9,5%.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас