Авансовий платіж за опалення. Чи вдасться заощадити на комуналці в нових платіжках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Авансовий платіж за опалення. Чи вдасться заощадити на комуналці в нових платіжках

Особисті фінанси
1281
Починаючи з липня кияни отримуватимуть платіжки, в яких можна буде наперед сплатити рахунки за «тепло» майбутнього опалювального сезону. У квитанціях за червень з’явиться «окремий рядок з рекомендованим авансовим платежем за опалення».
Голова Комітету з питань житлово-комунального господарства Громадської ради при КМДА Олег Попенко розкритикував плани столичної влади.
«Я не бачу в цьому перспективи. Люди не платять не тому, що не хочуть, а тому, що немає грошей», — підкреслив він у коментарі UBR.ua.
Згідно з його прогнозами, зростання тарифів у Києві призведе до подальшого збільшення заборгованості за комуналку. «При цьому зростання буде серйозне», — припустив Олег Попенко.
За його оцінками, в середньому тарифи збільшаться від 40% до 75%. А борги споживачів за комуналку зростуть до 100−110 млрд вже в цей опалювальний період.
Співзасновник Фонду енергетичних стратегій (ФЕС) Юрій Корольчук висловив іншу думку.
«Є і психологічний фактор — людина мимоволі платитиме влітку, оскільки сума формально менша. Плюс взимку, коли великий одноразовий місячний платіж, то споживач може не мати достатньо коштів, тому що їх витратив влітку-восени. А так — споживач вже ці гроші не витратить на відпочинок, на кіно, на кафе, а заплатить за тепло. Примітивно, але дієво», — заявив він, зазначивши, що «об’єктивно опалення важливіше від розваг».
За його прогнозами, авансові платежі за тепло повинні зменшити зростання заборгованості за тепло. У тому, що подібний борг буде, він не сумнівається. Адже тариф на опалення зросте, при цьому далеко не всі українці зберегли свої доходи і не всі отримають субсидії.
Експерт у сфері енергетики та ЖКГ Марія Яковлєва очікує, що киянам піднімуть розцінки «на тепло» на 30−45%.
У зв’язку зі скасуванням механізму ПСО виробники тепла вже зараз почали готувати «гаманці споживачів» до опалювального сезону. Ціна «тепла» підніметься з 1640 грн до 2433,90 грн за 1 Гкал, тому київська влада вже пропонує киянам починати оплачувати авансові платежі, пояснює експерт.
За її підрахунками, споживання середньої двокімнатної «хрущовки» площею 50 кв. м за наявності в будинку теплового лічильника і практично повної відсутності термомодернізації становить приблизно 1,25 гігакалорій на місяць. За новими цінами рахунок досягне близько 3042 грн/міс.
Аванс потрібно буде платити щомісяця по 500 грн. Таким чином до опалювального сезону споживач, котрий погодився на такий підхід, заплатить близько 2 тис. грн авансу. А ось які суми потрібно буде платити в опалювальний сезон — поки не відомо, констатувала вона.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас